Gaandeweg je muzikale ontwikkeling kom je in de muziekindustrie allerlei verwachtingen en eisen tegen, vanaf dat je je eerste band start, tot, wie weet, het vakjargon van professionals. Om deze zaken voor jou als muzikant wat duidelijker te maken, worden op deze pagina een aantal zaken uitgelegd. Mocht je iets missen of ergens vragen over hebben, dan kun je uiteraard contact met ons opnemen. Ook voor organisatoren uit het popveld is op deze pagina’s de nodige nuttigee informatie te vinden.

Bands 101: de basics

Informatie over EPK’s, stageplan/riders of uitbetalingen? Lees meer.

Documentaires

Ter inspiratie hebben we een lijstje gemaakt van mooie muziekdocumentaires. Bekijk ze hier.

Eurosonic/Noorderslag

Informatie over Eurosonic/Noorderslag vind je hier.

Licht- en geluidverhuur

Een lijst van de provinciale licht- en geluidsverhuur bedrijven vind je hier.

Media

Marketing, promotie, PR, reclame, publiciteit. Verschillende termen met een vergelijkbaar doel. Jezelf kenbaar maken aan de rest van Nederland. Hier vind je verschillende middelen omdat te bereiken.

Oefenruimtes

Wil je repeteren met je band /act? Hiervoor kun je bij een van de volgende organisaties terecht: Lees meer.

Open podium/jam sessies

Wil je graag spelen? Voor een open podium/jam sessies kan je terecht bij één van deze locaties: Lees meer.

Opleidingen & lessen

Je wilt met muziek maken je geld gaan verdienen; werken in de popsector; of simpelweg een cursus elektrisch gitaar bij jou in de buurt volgen. Informatie over opleidingen en cursussen in stad en provincie Groningen vind je hier

Optreedmogelijkheden

Als band/act wil je natuurlijk graag optreden. Wij hebben een flink bestand met namen en adressen waar je hiervoor terecht zou kunnen.Lees meer

Poparchief Groningen

Poparchief Groningen is een initiatief van Stichting Gronings AudioVisueel Archief en RHC Groninger Archieven en is een combinatie van archief en online wiki met informatie over de rijke historie van de popcultuur in stad en provincie Groningen.Lees meer

De studio in

Je band / act bestaat al een tijdje, jullie repeteren wekelijks, je hebt een aantal kleine optredens achter de rug en nu willen jullie verder. Wat hierbij goed kan helpen is om een maxi-single, EP danwel een album professioneel op te gaan nemen in een geluidsstudio, zodat je goed promomateriaal hebt in de vorm van MP3’s danwel cd’s, vinyl, usb etc. zodat mensen dit kunnen beluisteren / wat je kunt plaatsen op je website en social media / kunt versturen / kunt uitdelen / kunt verkopen. Hier vind je een selectie studio’s uit stad en provincie Groningen.

Subsidies en fondsen

Je hebt een geweldig idee, maar zoekt net dat beetje extra geld om het van de grond te krijgen. Het Rijk, de Provincie Groningen, Gemeente Groningen en alle andere gemeenten in provincie Groningen bieden mogelijkheden om (incidenteel) subsidie aan te vragen. Ook zijn er cultuurfondsen die (financiele) bijdragen bieden. We hebben een overzicht voor je gemaakt, dit vind je hier.

Aanvullende informatie:

  • De Muzikantengids: De Muzikantengids is hèt handboek voor de popmuzikant. lees meer.
  • Buma/Stemra: Wordt je muziek op de radio gedraaid, voor commercails gebruikt of treed je vaak op? Dan kom je al snel in aanraking met de Buma/Stemra. lees meer.
  • Poparchief Groningen: Vereeuwig jouw band/act hier in het Poparchief Groningen. Klik op ”Act aanmelden”.