Als artiest wil je natuurlijk dat je track gedraaid wordt op de radio, tv of Spotify. Of je bent van plan om om je track op CD of vinyl te persen. Let dan op, want daar zijn inkomsten mee gemoeid. Het is een tamelijk breed onderwerp en je krijgt met een aantal instanties te maken. Kijk goed wat voor jou van toepassing is. Voor meer info en tips check je hier het verslag van de Skills and Knowledge sessie.

Buma/Stemra
Wordt je muziek op de radio gedraaid, voor commercials gebruikt of treed je vaak op? Dan kom je al snel in aanraking met de Buma/Stemra. Buma/Stemra is een organisatie voor componisten en tekstschrijvers. Buma/Stemra is actief op het gebied van muziekauteursrecht. Buma/Stemra incasseert vergoedingen voor het gebruik van muziek op radio, tv en tijdens live optredens en zorgt ervoor dat dit geld bij de schrijvers beland. Mits de schrijvers hun werk hebben aangemeld bij Buma/Stemra. lees meer.

Sena
Sena is een organisatie voor uitvoerende artiesten en producenten. Waar het bij Buma/Stemra gaat over de componisten, gaat het hier om de uitvoerende muzikanten en producers. Als de muziek waarin aan je hebt meegewerkt in het openbaar wordt gedraaid dan maak je aanspraak op een vergoeding van Sena. Lees meer.

Norma
Norma is een organisatie voor de uitvoerende kunstenaar. Norma is er naast muzikanten ook voor onder meer acteurs en dansers. Norma houdt zich voornamelijk bezig met het incasseren en verdelen van een aantal zogenaamde collectieve vergoedingen, zoals Kabel-, Thuiskopie- en Leenrechtvergoedingen. Als je op tv te zien en/of te horen bent geweest of in een animatieserie te horen bent, dan kun je mogelijk een vergoeding van Norma ontvangen. Lees meer.

BAM! Popauteurs
BAM! Popauteurs is de grootste belangenvereniging voor makers van popmuziek van Nederland, en vertegenwoordigt songwriters uit alle popgenres. De muziekindustrie is een snel veranderend landschap en ze strijden voor een eerlijker verdienmodel in de popsector. Zodat je als popauteur beter betaald wordt als je liedje gestreamd wordt, of het gespeeld wordt op een podium of op radio of tv. Ze zijn vertegenwoordigd in bestuursorganen van o.a. Buma/Stemra, Sena, Norma, de Popcoalitie en diverse internationale koepelorganisaties. Lees meer.