Electronic Presskit

Een Electronic Press Kit) (EPK) is de ideale tool om jezelf kernachtig voor te stellen: het pakket bestaat onder andere uit een biografie, een recente speellijst en livefragmenten van je shows. Zeker in de beginfase is het aangeraden om aan te geven waar je als artiest momenteel staat. Bijvoorbeeld: net een EP opgenomen, je single wordt gedraaid in Vox op Radio 1, je hebt als dj de affiche gedeeld met internationale namen X & Y, enzovoort. Zo bied je geïnteresseerde boekers, labels, managements en anders professionals onmiddellijk alle relevante informatie aan.

Onze Belgische buren hebben het al helemaal voor je uitgezocht. Kijk op http://poppunt.be/advies/popadvies/jezelf-promoten/epk/ om te zien hoe je een EPK maakt.

Stageplan/rider

Het stageplan is bedoeld voor de technici van een festival, (pop)podium of muziekcafe waar je gaat optreden. Het is voor hen heel handig om van te voren al een overzicht te hebben van hoe jouw band technisch in elkaar steekt. En voor jullie nog handiger als deze technici hebben opgebouwd naar jullie gewenste situatie. Lees verder.

Wie doet wat

Altijd willen weten wat een boeker, platenmaatschappij, programmeur, manager, publisher, distributeur en plugger doen? Onze Belgische collega’s van Poppunt hebben een zeer uitgebreid overzicht op hun website staan waarin wordt uitgelegd welke verschillende partijen er in de muziekwereld zijn en wat ze doen. Klik hier voor een overzicht.

Uitbetaling (Gageverklaring / factuur)

Als artiest krijg je in de muziekwereld te maken met gages in plaats van loon. Het verschil tussen de twee begrippen zit in hoe je belasting gaat betalen. Ook zou je via een factuur uitbetaald kunnen worden. Een duidelijke uitleg over hoe je uitbetaald kan worden vind je hier.