Ter inspiratie hebben we een lijstje gemaakt van mooie muziekdocumentaires en handige muziekboeken. Veel kijk- en leesplezier!

I Need That Record! (2008)

I Need That Record! The Death (or Possible Survival) of the Independent Record Store, een documentaire over onafhankelijke platenlabels in Amerika afgelopen decennia. Waarom zijn er zoveel gesloten? Zullen zij het overleven of gaan er nog meer ten onder?

Brood op de markt (2014)

Een documentaire over icoon Herman Brood met nog nooit eerder vertoond archiefmateriaal. Brood werd gedurende 25 jaar gevolgd door geheel Groningen, zowel voor als achter de schermen.

Herman Brood, a star like me (2012)

Documentaire Herman Brood is een icoon. Deze documentaire ontrafelt Broods mythische en zorgvuldig gecultiveerde imago van rock ’n roll junkie en onderzoekt de relatief onbekende periode tussen 1964 en 1978.

Big Easy Express (2012)

Jaloersmakend tourverslag over Mumford & Sons, Edward Sharpe & The Magnetic Zeroes en Old Crow Medicine Show. Gezamenlijk toerden ze in een lange trein van San Francisco naar New Orleans.

Sound City (2013)

Ode aan een legendarische opnamestudio. Dave Grohl (Foo Fighters, Nirvana) interviewt bekende muzikanten die hier eerder opnamen over wat de studio zo speciaal maakt.

Searching for Sugar Man (2012)

In eigen land nooit doorgebroken, maar de Amerikaanse folkmuzikant Sixto Rodriguez bezit een cultstatus in Zuid-Afrika. Twee Zuid-Afrikanen gaan op zoek naar het verhaal achter deze mysterieuze muzikant.

 

Lemmy (2010)

Als er iemand de rock ’n roll lifestyle belichaamt, is het Motörhead-frontman Lemmy wel. Prachtig portret van een markante muzikant.

Charles Bradley: Soul of America (2012)

Na een leven vol tegenslagen, breekt de 62-jarige soulzanger Charles Bradley in 2011 door met zijn debuutalbum. No Time for Dreaming zou dat jaar in vele beste album-lijstjes eindigen.

imdb-icon

Metallica: Some Kind of Monster (2004)

Het schrijven van een nieuw album kan enige frictie veroorzaken. Tijdens de opnames van St. Anger liepen de spanningen zo hoog op, dat het bijna het einde betekende voor trash metalband Metallica.

Gimme Shelter (1970)

Tourverslag van de 1969 Rolling Stones tour, die fataal zou eindigen.

Such Hawks, Such Hounds (2008)

Een documentaire over Amerikaanse underground hardrockmuziek tussen 1970 en 2007.

 

Blood, Sweat, Vinyl: DIY in the 21th century (2011)

Muziekproductie – opnemen, mixen en masteren

Muziek opnemen kunnen we allemaal. Met een smartphone kom je al een aardig eind. Maar als het echt goed moet klinken, komt er heel wat meer bij kijken. Akoestiek, microfoonopstelling, EQ. galm en compressie zijn bepalend voor het uiteindelijke geluid. Met ‘Muziekproductie’ leer je zelf produceren, opnemen, mixen en masteren. Met honderden tips en trucs is dit hét handboek voor de beginnende en gevorderde muziekproducer. Meer info.

De Muzikantengids

De Muzikantengids is hèt handboek voor de popmuzikant. Van de slimste promotietrucs tot de kleine lettertjes in het publishingcontract; alle fijne kneepjes van het vak worden helder en overzichtelijk uitgelegd. Deze zesde editie is volledig geactualiseerd met de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van digitale muziekdiensten, auteursrecht, subsidies en belastingen. Met aansprekende voorbeelden en een uitgebreide adressenlijst is de Muzikantengids hèt handboek voor iedere muzikant, producer, zanger(es), rapper of dj. Meer info.