Alpha Female

“Er lopen hier steeds mensen voorbij, je weet nooit wat je te wachten staat hier op het podium.” De voorronde van vanavond lijkt bijna op een idee voor een videoclip: in de stroom van heen en weer lopende bezoekers staan vier bands vanavond hun talent te vertonen voor een vol Café de Deurre.

De kwaliteit van de bands deze avond laat zich voornamelijk kenmerken door goed samenspel van bandleden in de diverse acts. Dat laat MinIsTrY of MUDD direct zien. De groove rock van de vier heren is een goede opening van de avond, waar gasten later op de avond zeker nog over praten. De band staat met plezier te spelen en door een klein technisch mankement laten zij zich zeker niet uit het veld slaan. 

Fearium start met een ‘Back in Black’ achtige riff, die zij direct een eigen draai geven. Een aantal vaste fans zijn meegekomen en zorgen tijdens de showcase voor de eerste moshpit van deze Talent Award. Zanger Tijmen, duidelijk geïnspireerd door Axl Rose, drukt de hardrock georiënteerde band op sommige momenten de trash-metal in met zijn zanglijnen. De samenzang met andere bandleden is hierin sterk. Wellicht niet altijd even zuiver, maar dit wordt altijd weer gecompenseerd door het enthousiasme van de band.

Op de vorige editie van de POPgroningen Talent Award was het een strijd tussen twee vrouwen, waarbij Sascha Elisah uiteindelijk aan het langste eind trok. Maar Ella Stoffers is terug en heeft haar zinnen gezet op een halve finale plaats. De set van de band is dynamisch, maar in mindere mate geschikt voor een showcase als deze en meer klaar voor een publiek dat echt voor Elle Alpha komt. De sound die de band neerlegt is fris, maar doet ons toch weer denken aan de look en feel dat Anouk al heeft gebracht, een tip die de band tijdens de vorige editie van de Talent Award heeft meegekregen om te verbeteren. De twintig minuten worden volledig gebruikt door de band, die zich duidelijk en overtuigend presenteert in Stadskanaal.

Roberto Tan mag de avond van pop/rock gaan afsluiten met zijn hip-hop set. Volgens de jury leden zijn het zonder twijfel de meest vermakelijke 20 minuten van de avond. Het is dan wel jammer om te zien, dat Tan maar 15 minuten heeft gespeeld. De MC neemt ons een beetje terug in de wat old-school nederhop dat in een mindere mate origineel is en geeft het publiek de clichés die er te verwachten zijn. ‘Hit ‘Em High’ komt als inspiratiebron langs tijdens de set en slaat zeker aan bij het publiek, al denkt zijn DJ daar anders over en vermaakt het publiek met zijn inspiratiebron: ‘Barbie Girl’. Boven alles doet Tan een ding dat blijft hangen: entertainen.

Als de jury aankondigt dat Elle Alpha de winnaar van de avond is, komt het publiek verdeeld over. Het zou zomaar eens kunnen zijn, dat er op deze avond vier kampen aanwezig zijn, die allemaal even overtuigd zijn van het doorgaan naar de halve-finales. De jury heeft daar ook rekening mee gehouden en geeft aan, dat de winnende act vooral is verkozen omdat zij van mening is dat dit het beste in lijn ligt met de doelstellingen van POPgroningen en de Talent Award. Terwijl de gasten van Cafe de Deurre nog discussiëren over een wel of niet terechte winnaar is Elle Alpha al bezig met de opbouw voor een toegift. Zij zijn blij, zij zijn door!

Elle Alpha staat 22 of 29 maart in de halve finale van de POPgroningen Talent Award in Simplon. Samen de 5 andere, talentvolle, winnaars van de voorrondes zullen zij zich presenteren voor een plek in de finale van de Talent Award.  Voor meer informatie: http://www.facebook.com/POPgroningen?sk=events

Tekst: Bastiaan Nijbroek

Fotos: Mischa Veenema