Desert Dead Cops onverwacht door naar Simplon.

Een avondje POPgroningen Talent Award en deze keer in Veendam. Wat kun je daar verwachten? 5 talentvolle bands, gezellig publiek, een gastvrij onthaal van de crew in de Toeter, dronken muzikanten en een fashionably late jury. Die laatste bestaat deze week uit Richard Postma (Simplon), Thomas Scholing (Vera) en Marinke Kerkhoff (muziekrecensent).

De avond wordt afgetrapt door Giulia. Singer-songwriter Lydia Dragstra brengt het publiek oprechte teksten die goed worden aangevuld door de toets partijen van Frank Timmerman. De oplettende Talent Award bezoker moet het ook zijn opgevallen dan we de toetsenist ook al hebben zien spelen in Appingedam, waar hij met Beyond Existence speelde. De jury geeft aan dat het duo de interactie met het publiek meer mag opzoeken.

The Return komt ontspannen over, als ze beginnen te spelen. De composities van de band lijken te zijn geschreven om te entertainen en er is een goede aaneensluiting in de set. Het laatste nummer van de set heeft zeker potentie. Zangeres Rebecca Jager mag wat meer focussen op het publiek, zodat de band als geheel overtuigender overkomt.

Desert Dead Cops maken tijdens de set een aantal foutjes, maar de band heeft zichtbaar veel plezier in het optreden in Veendam en lossen dit soort foutjes goed op. Dat ze moeten spelen op een biljarttafel doet daar niets aan af. De band zorgt voor dynamiek waardoor het publiek goed mee op gang komt. De composities van de band mogen echter nog wel enkele uitspattingen hebben, waardoor het geheel interessanter gaat worden.

Dat No Repair haar roots in Veendam heeft was voor de juryleden onbekend, maar de band maakt direct overtuigd contact met bekenden die naar het optreden gekomen zijn. Er is zeker groei te herkennen in deze band, die vorig jaar ook heeft deelgenomen aan de POPgroningen Talent Award. De band speelt nu meer ‘in your face’ dan bij de vorige editie. Interactie tussen de bandleden zou het samenspel van de band bevorderen, maar de band is zeker op de goede weg.

Wat dat betreft zou No Repair direct kunnen hebben geleerd van de laatste band van de avond: Unamused. De band staat overtuigend op het podium, waarbij bandleden zichtbaar interactie met elkaar hebben. De composities van de band blijven achter qua originaliteit, maar dat weerhoudt onze jury niet om zelf eens crea-bea aan de slag te gaan, hun tip: ‘probeer geen stijlen te kopiëren, maar ga zelf creëren’.

Aan het eind van zo’n avond breekt dan het spannende jury beraad weer aan. Als de jury de deuren van de aansluitende shoarmatent achter zich dicht trekt, kun je als band twee dingen doen: je instellen op winst of je verlies nemen en je verdriet wegdrinken. Maar als je voor dit laatste kiest kan het maar zo zijn dat de jury je wel een winnaar acht. En zo verliep de avond ook voor Desert Dead Cops, die, voor zichzelf geheel onverwacht, wel de winst binnen sleepte terwijl iedereen zich had gefocust op No Repair. Maar zoals dat gaat bij muzikanten moet je het ook kunnen accepteren dat ze soms met net een drankje te veel op het podium staan, wij vermaken er ons niet minder door.

De vijfde en zesde voorronde van de POPgroningen Talent Award vinden op 24 en 25 februari plaats in Stadskanaal en Winschoten. Voor meer informatie: http://www.facebook.com/POPgroningen?sk=events

Tekst: Bastiaan Nijbroek

Fotos: ghd-photography.nl en musicpictures.nl