Eisenhower opperbevelhebber van tweede voorronde Talent Award

Bar Meneer Jansen ziet blauw van de rook, zoals Rock ‘n’ Roll dat betaamt, als de jury het café binnenstapt voor de tweede voorronde van de POPgroningen Talent Award.

Beyond Existence trapt de avond af. De rock/metal formatie doet op sommige momenten wat folk aan en wisselt daarna weer af met symfonische composities. De jury bepaalt dat de band sinds haar deelname aan de vorige editie van de Talent Award erg vooruit is gegaan, maar dat de band nog altijd aan podium presentatie moet werken.

Priceless Camels presenteert zich met popnummers waarbij er is gekozen voor een bluesy inslag. De band moet even inkomen, maar laat met het nummer ‘Handle’ een goede samenwerking in de compositie zien tussen gitarist Lucas Molleman en bassist Maarten Vos. Dit blijft zeker niet onopgemerkt bij de jury leden. Wel wordt aangegeven dat de eenheid van de band beter kan worden gepresenteerd op het podium.

Het meest intieme moment van de avond beleeft Bar Meneer Jansen als Roos Galjaard begint te zingen. A capella opent zij de set van Gather Roses; een gewaagde zet in een, inmiddels, vol rock café. Maar het effect liegt er desalniettemin niet om, de hele zaal is ruim een minuut muisstil. Met nummers die warmte brengen in de bar, waar buiten de sneeuw en kou op de gasten wacht, speelt de band tot op de laatste seconde. “drie, twee, een”, voor de timing alleen krijgt te band al veel waardering. Een spannende set volgens de jury, waarbij wel beter kan worden ingespeeld op het publiek. Met dat laatste wijst de jury naar de aandachtsspanne van het publiek tijdens het openingsnummer.

Dat Midnight Company een flinke schare fans heeft meegenomen is al duidelijk bij de aankondiging tijdens het jury beraad. De jaren tachtig rockformatie kan direct worden gebombardeerd tot publieksfavoriet van de avond. Zanger Marcel Hofstee oogt nerveus, maar dat zorgt er niet voor dat het publiek zich even weer geheel in de jaren tachtig waant. De connecties naar bands als Europe, Bon Jovi en Iron Maiden liggen er dik boven op en lijken te werken. De catchy nummers zijn weinig origineel en de jury is van mening dat daarin een keuze moet worden gemaakt, maar bovenal zijn zij het unaniem eens over een ding: deze presentatie slaat aan!

Eisenhower presenteert zich kennelijk niet alleen voor de jury, maar ook als headliner van de avond. Het publiek is opgewarmd door Midnight Company en daar maakt de rockformatie gretig gebruik van. De strakke en harde gitaar riffs worden afgewisseld met vier stemmige zangharmonieën die binnen het genre weinig gehoord worden en daarmee het publiek blijven enthousiasmeren. Ook de jury lijkt geheel mee te gaan in de nummers van dit viertal. Toch wordt er ook gekeken naar verbeterpunten voor de band en die vindt de jury vooral in de podium presentatie, dat meer als een eenheid naar voren kan worden gebracht.

Als presentatrice Anna Polulyakhova de jury weer bij elkaar roept is het voor iedereen afwachten. “Ik zal de jury nog even aan jullie voorstellen”, deelt de presentatrice mee om de spanning op te bouwen. Inmiddels zijn Jord Homan (componist/producer), Wouter de Boer (Wishfulmusic) en Froukje de Lange (15 Minutes) er unaniem over eens, dat Eisenhower deze avond moet winnen. Anna neemt alvast een schot voor de boeg met “de winnaar van de POPgroningen Talent Award is…”, maar daarvoor moet de band zich nog door de, nu al zware, halve finales werken.

Tijdens de toegift laat Eisenhower zien, dat de band een terechte winnaar van de avond is. Technisch probleempje? Eisenhower werkt zich er omheen en maakt er een show van. Het publiek wordt getrakteerd door ‘Eisenhower, uw band voor alle feesten en partijen’, die met ‘Rehab’ en ‘Fat Bottom Girls’ het publiek alleen maar naar meer laat smachten en laat de hele bar dansen op een eigen tribute aan Johnny Cash. Als de band na ruim een half uur stopt met spelen, is dit voor zowel het personeel als de gasten van Bar Meneer Jansen zeker niet het einde: “We Want More!”. Wij hebben meer gekregen en hebben nog even door gefeest met Eisenhower, opperbevelhebber!

De derde voorronde van de POPgroningen Talent Award vindt vanavond, 11 februari, plaats in jeugdsoos de Plu in Winsum. Voor meer informatie: http://www.facebook.com/POPgroningen?sk=events

 

Tekst: Bastiaan Nijbroek

Fotos: musicpictures.nl