Hard en strak halen The Horrible Twunts hun overwinning binnen!

11 februari 2012, Winsum. Dicht bij de boog, die het oude Winsum en Obergum met elkaar verbindt vinden lokale bewoners, zowel jong als oud, elkaar in de Pluu. Wat zij deze avond nog niet weten is dat The Horrible Twunts ze deze avond zal verbinden aan een muziekstijl die zij hiervoor als herrie zouden bestempelen.

Als Armand Wijskamp de derde voorronde van de POPgroningen Talent Award opent, stroomt de jeugdsoos langzaam vol. De singer-songwriter staat duidelijk op zijn gemak op het podium. Hij heeft eerder deze dag niet echt nagedacht over wat hij gaat spelen, maar wat hij speelt doet hij wel ontspannen en zelfverzekerd. De jury, bestaande uit Koos Kobès (Puddingfabriek), Ruben van Walraven (Lepel Concerts) en Jeroen ten Brink (D’Drive), deelt deze mening maar vindt wel, dat de composities wel wat spannender mogen zijn.

Een groot deel van het publiek is meegenomen door Vesper. De new wave band heeft tijdens de set last van technische foutjes door een kapotte gitaarkabel. Het wordt snel opgelost om het publiek te enthousiasmeren met vier nummers waarbij het laatste nummer verschilt van de rest en in een meer up-tempo stijl een andere band laat zien. De jury geeft drummer Marco complimenten over zijn stijl van drummen, maar geeft ook aan dat de band nog meer een geheel kan vormen.

Inmiddels staat de Pluu aardig vol en wordt de derde voorronde van de Talent Award een die te boek kan gaan staan als een ‘new wave’ avond. Ghost Office geeft het publiek als tweede new wave band een set dat bestaat uit gebalanceerde geluiden, waarbij er constant het idee is dat er iets op de achtergrond broeit. In het laatste nummer geeft zanger/gitarist Roelof het publiek aan: “We gaan op reis, maar dat moet ook want ons geboortegrond is weggespoeld.” Dit plaatje past exact bij de muziek die het publiek gepresenteerd krijgt: een dromerige traktatie in het samenspel tussen gitarist en bassist.

Het dromerige lijkt een op een aan te sluiten als de jury na beraad terug komt in de zaal. “Zijn we een beetje wakker mensen?”, Silent Bishop kickt er in en laat zien dat de band er zin in heeft. Het powerrock trio zorgt voor interactie met het publiek en blijft interessant om naar te kijken doordat alle bandleden op hun eigen manier iets excentrieks overbrengen. De drie muzikanten laten zien dat ze qua techniek en composities iets in huis hebben. Toch is de jury van mening, dat juist de techniek van de individuele muzikanten in de band meer moet worden gebruikt om samenspel tussen de bandleden te versterken. 

The Horrible Twunts, een aparte naam waardoor de juryleden ineens weer een ‘slang-woord’ uit de Engelse taal rijker zijn geworden. Dat ze hard spelen, maken ze ook hard waar: het mag misschien niet de muzieksmaak van de gemiddelde bezoeker zijn, maar de hoofdjes knikken gedurende de volledige set wel allemaal mee. De structurele hardcore/metal stijl wordt afgewisseld in tempo, maat en riffs, en dat allemaal gecombineerd met het zeer strakke en theatrale optreden van vocalist Henk. 

“Wij hebben al veel aan dit soort evenementen meegedaan” geven de bandleden van The Horrible Twunts tijdens het juryberaad aan, “maar winnen doen we nooit”. Als de jury terug komt van het beraad zijn wordt al snel bekend, dat deze statement niet meer geld voor de band. Wij krijgen nog een strakke en meer dan harde nummers van de winnaar te horen, een vreugde dansje van de bandleden op een ‘System of a Down break’ en laten Winsum weer in de rust achter. 

De vierde voorronde van de POPgroningen Talent Award vindt op 17 februari plaats in Cafe de Toeter in Veendam. Voor meer informatie: http://www.facebook.com/POPgroningen?sk=events

Tekst: Bastiaan Nijbroek

Fotos: dmdphotoart.nl & musicpictures.nl