Jael wint eerste voorronde POPgroningen Talent Award

Terwijl in Nederland het verkeer net weer op gang komt na een, door sneeuw ontregelde infrastructuur, ziet Punt 1 in Leek haar eerste bezoekers binnenlopen. Zo links en rechts hoor je wel de gesprekken over het weer: “vrienden van mij zitten nog steeds vast in Utrecht”. De vijf talent-acts die zijn geselecteerd voor de eerste voorronde hebben wel gehoopt op wat meer publiek, maar dat laat ze niet uit het veld slaan. Met een showcase van 20 minuten zullen zij de jury overtuigen van hun kennen en kunnen op het podium.

Deze jury is meteen al niet de minste. Thijs de Vlieger (Noisia), Ike de Zeeuw (Lepel Concerts) en Thomas Scholing (Vera Downstage) zullen de acts onder meer beoordelen op performance, compositie en samenspel.

Deviant Circles trapt de avond af. De rock/metal formatie moet nog even opgang komen, maar de energie van gitarist Wouter Pieters zorgt uiteindelijk voor een algehele rust in de band. De compositie van de nummers is volgens de jury goed. Echter om te overtuigen is de jury van mening, dat er in de compositie stukken korter of interessanter moeten worden gemaakt. Daarnaast geeft de jury aan, dat het ritmesectie binnen het samenspel strakker moet.

Jael start als tweede band vol overtuiging en een klein technisch mankement mag daar zeker niks aan veranderen. Met kenbaar veel plezier op het podium zorgt de band van zangeres Jael voor een muzikale dynamiek dat als een huis staat. Zangeres Jael komt zelf na het derde nummer wat meer los, maar kan volgens de jury haar performance nog verbeteren.

Maq zorgt als hip-hop act voor de afwisseling van de avond, tussen alle pop/rock formaties. De rapper maakt direct kenbaar dat hij interactie wil met het, lastig op gang te krijgen, publiek. Onverstoord presenteren de rappers zich keer op keer richting het publiek met maar een doel: crowd participation. De jury ziet hierin zowel de kracht van de act als de valkuil: “Wij hebben diepe respect voor de wijze waarop jullie dit doorzetten, alleen zouden jullie beter kunnen anticiperen op dit publiek”

“Wij zijn Captain en wij maken rock ‘n’ roll”. Zanger Boye Emmaneel kondigt zijn band Captain na het eerste nummer als een understatement aan. De nu-metal band uit Groningen heeft zich dan al neergezet als de performer van de avond. In de gegeven 20 minuten staat er een actieve en strakke band op het podium. De jury is echter wel van mening, dat in de compositie de band door meer variatie en uitstapjes buiten het genre meer een eigen gezicht kan creëren.

Afsluiter Model Depose heeft een geheim wapen meegenomen: drumcomputer Nikita. De 80-er synthpop band overtuigt de jury direct door de zangkwaliteiten van zanger Roeland van der Velde. “Ik heb echt zitten te luisteren en alles zat goed op toon”, geeft jurylid Thijs de Vlieger aan. Vanuit zijn rol als producer geeft Thijs ook direct de grootste tip dat de jury voor de band heeft. Volgens de jury zijn de beats over de gehele performance erg eentonig en zou er meer met de mogelijkheden van een drumcomputer moeten worden gedaan.

Over een ding is de jury het eens aan het eind van de avond. De kwaliteit van de bands ligt hoger dan verwacht. In beraad komen de leden toch unaniem tot een winnaar van de avond: Jael. Na het juryrapport aan te hebben gehoord lijkt de band direct iets te doen met de feedback en presenteren zij zich in drie nummers terecht als de eerste act die door is naar de halve finale van de POPgroningen Talent Award.

De sfeer van de avond is goed vastgelegd door onze fotograaf Mischa Veenema. Foto’s zijn te vinden op http://www.facebook.com/media/set/?set=a.381443468537626.110317.200510483297593&type=1

 

De tweede en derde voorronde van de POPgroningen Talent Award vinden respectievelijk plaats op 10 en 11 februari (Appingedam en Winsum). Voor meer informatie: http://www.facebook.com/POPgroningen?sk=events

 

Tekst: Bastiaan Nijbroek

Fotos: Mischa Veenema