Jury maakt zeker geen verkeerde redenering.

De voorronde van de POPgroningen Talent Award met radio uitzending! Voor ons begint de avond met Dollard Radio, die verslaglegging van de avond doet. voor het aanwezige publiek begint de avond met de poprock formatie ClonQ.

ClonQ speelt het begin van haar set nog voor een redelijk lege Boelie’s Pub, maar daar komt gedurende de set snel verandering in. Dat het nog wat lastig is om de naam goed uit te spreken blijkt uit het feit, dat frontman Lesley Baker zelfs de naam moet spellen. Dat neemt verder niet weg dat Baker met zijn band verder een goede opener is voor de avond. Ook al mag de muziek wel meer een eigen karakter krijgen, zien we in Lesley Baker wel een overtuigende frontman in spe.

Project Unknown mist vanavond de bassist van de band, dus gaat de band van originele setting over naar een singer-songwriter stijl. De eerste twee minuten van de showcase zijn dan ook gewijd aan een introducerende monoloog van vocalist/gitarist Arnout Swint, die het publiek verteld over de levenssnelweg, waarop de ‘Green Day’ achtige nummers van de band voorbijkomen. Het is wel lef tonen, om zo je setting van de band op een showcase te veranderen, maar naar het publiek toe lijkt de band toch wat overtuiging en plezier te missen in het spelen van de nummers. 

Het publiek hoeft overigens niet lang te wachten op een voorbeeld hiervan, want Onakentona geeft ze meer dan voldoende energie. De band wordt aangekondigd als een festival band en dat laat ze ook zien: het maakt niet uit dat het Boelie’s Pub is waar de band speelt, ze geeft een stadion concert weg. De energie van de band overstijgt ook direct al het andere in de set. De nummers zijn weinig onderscheidend van elkaar en de effecten over de vocals zijn na het tweede nummer een stuk minder interessant geworden. Desalniettemin staat er wel een band waar het publiek de rest van de avond over zal praten.

Mountain Man is een van de bands, die in 2011 ook al mee heeft gedaan aan de Talent Award. De band speelt als een geheel en is overtuigend op elkaar ingespeeld. De poprock nummers van de band zijn weinig origineel in het genre en laten jammer genoeg weinig indruk achter. Wat wel indruk maakt is de wijze waarop de heren dynamiek creëren met elkaar op het podium.

Als laatste van de avond is het de beurt aan Paradox Machine. De band presenteert originele, doordachte composities op het podium. Wel is het jammer om te zien, dat bij een band van dit niveau er nog geen classics in de set te herkennen zijn. De band staat als een geheel op het podium, maar mist ergens wel een bepaalde manier van doseren. Het zou voor de band een goede opstap zijn om excelleren ook de ruimte te geven. Maar overall wordt in deze band wel de winnaar van de avond gezien, heeft Dollard Radio een geweldige uitzending gehad en zitten de voorrondes van de POPgroningen Talent Award er voor dit jaar op. Nu is het afwachten wie er nog een wildcard krijgen en kijken wij uit naar de halve finales!   

Paradox Machine staat 22 of 29 maart in de halve finale van de POPgroningen Talent Award in Simplon, samen met Jael, Eisenhower, The Horrible Twunts, Desert Dead Cops, Elle Alpha en nog twee voorronde bands, die een wildcard hebben gekregen. Voor meer informatie: http://www.facebook.com/POPgroningen?sk=events

Tekst: Bastiaan Nijbroek

Fotos: musicpictures.nl