Nachtburgemeester zet zich in om talentvol Groningen te laten groeien

In een open brief aan B&W van Groningen pleit nachtburgemeester Chris Garrit voor een beter popklimaat om het talent dat de stad heeft te kunnen ontwikkelen. Lees hieronder de brief aan B&W.

 

Geacht College van B&W en gemeenteraad van Groningen,


Het was februari 1994 toen muziekminnend Groningen op zijn kop stond voor de actie: ‘Blief van mien Live’. Veel muziekgroepen en subculturen uit Groningen probeerden destijds de nieuwe regelgeving omtrent geluidsoverlast tegen te houden. Helaas zonder succes. Achttien jaar na dato is dit nog steeds een heet hangijzer voor vele ondernemers, kunstenaars en ambtenaren.
Het probleem is vooral dat de regelgeving erg radicaal is en zonder aanzien van het betreffende podium wordt toegepast. Er zijn zogeheten ‘herriedagen’ ingesteld. Alleen dan mogen de bands uit onze Groninger trots, ‘the city of talent’, zich laten horen. Hoe goed deze bands/acts ook spelen en zelfs internationaal erg gewaardeerd worden, de regelgeving bestempelt dit talent als ‘herrie’.

Op twaalf dagen per jaar mogen bands officieel spelen in een kroeg of op een buitenpodium. Dit beleid heeft nooit gewerkt, mogen we achttien jaar na dato vaststellen. Er is geen handhaving, duidelijkheid ontbreekt en de naamgeving is zeer ongelukkig gekozen.

Het zou veel makkelijker voor alle partijen worden als we dit op een andere manier aanpakken. Het is tijd voor maatwerk. Veel ondernemers in de binnenstad van Groningen hebben hun café zodanig ingericht dat er nooit sprake is van overlast. Er wordt door deze ondernemers veel geld geïnvesteerd om hun bedrijfsvoering – naar buiten toe – zo geruisloos mogelijk te laten plaatsvinden. Zelfs al speelt er een luide metalband. Er zijn genoeg voorbeelden te noemen van etablissementen waar momenteel wekelijks livemuziek is zonder dat iemand hier last van heeft. Deze in mijn ogen heldhaftige ondernemers leven echter in permanente angst voor een bekeuring.

Rond 1980 kenden we het Groninger Springtij. Dat was destijds een nationale trend van belang in de muziekwereld. Over dit tijdperk wordt nog steeds met veel lof gesproken. Als nachtburgemeester mag ik vaststellen dat wij nu (januari 2012) beschikken over eenzelfde landschap. Eigenlijk zelfs nog beter. Meerdere Groninger groepen zijn nu zelfs internationaal doorgebroken en spelen over de gehele wereld. We zijn uitgeroepen tot ‘Popstad no.2’ in Nederland.


Het is dan ook tijd om deze ‘herriedagen’ af te schaffen en verder te gaan met een uitgebalanceerde, goed overwogen, transparante gemeentelijke wetgeving betreffende geluidsoverlast. Natuurlijk sta hierbij geheel in voor de slapende medemens. De Groninger Nachtwacht gunt een ieder zijn of haar nachtrust.

De voorstellen van de nachtburgemeester en de Groninger Nachtwacht zijn:

  • Schaf per direct de ‘herriedagen’ af. Verander de naam en noem ze ‘muziekdagen’. Deze twaalf dagen per jaar gaan gelden voor muziek buiten de deuren van het café, of voor cafés waar overlast kan ontstaan.
  • Bij cafés die geen overlast veroorzaken worden stikkers op de deur aangebracht met de term: ‘Muziekcafé’. Deze mogen dan in theorie 365 dagen per jaar legaal livemuziek hebben. Er zit ook geen eindtijd aan de livemuziek. Dit is door de ondernemer zelf in te vullen.
  • Mochten er toch klachten komen worden deze serieus bekeken en overwogen. Hierbij wordt de ondernemer van bruikbaar advies voorzien. Kan er geen oplossing gevonden worden dan verliest de ondernemer de status ‘muziekpodium’ en gaat deze weer werken met de ‘muziekdagen’.
  • Het verkrijgen van de status ‘muziekpodium’ dient vlot en transparant te kunnen gebeuren, zonder onnodige bureaucratische rompslomp.

Door de gemeentelijke regelgeving op deze manier toe te passen en verder te ‘fine-tunen’, zal de muziekcultuur op korte termijn een spin-off ervaren die groter is dan het voornoemde ‘Springtij’ rond 1980. Ook zal de cultuursector geholpen worden zichzelf verder te ontwikkelen en kansen te bieden. Een economische impuls voor de ondernemers kan hierdoor bewerkstelligd worden. En kan Groningen doorgroeien naar de status die het verdient: ‘Popstad no. 1’ te worden van Nederland!

Met vriendelijke groet,

Chris Garrit (nachtburgemeester) en de Groninger Nachtwacht.