Eisenhower en Elle Alpha met overtuiging naar de finale.

Geef ze 20 minuten en ze laten exact zien wat je aan ze hebt. Zowel Eisenhower als Elle Alpha laat op de tweede halve finale van de POPgroningen Talent Award in Simplon zien dat zij een plek verdienen in de finale. 

Captain mag als wildcard houder de avond openen. Dit betekent voor het publiek dat er geen ruimte is voor een rustig inkomertje, want Captain knalt er meteen in. De band zet een enthousiaste en professionele performance neer dat ook niet aan de kant kan worden geschoven door een geknapte bassnaar. Zanger Boye mag in de rustige stukken nog wel zuiverder gaan zingen, maar voor de liefhebber van dit genre staat er wel een goede band op het podium.

Elle Alpha zorgt als tweede band van de avond voor het ‘rustige’ intermezzo. Maar wat heet rustig, want de pop/rock formatie zuigt het publiek vanaf het begin van de set in een show, die wordt gedomineerd door zangeres Ella Stoffers. Stoffers lijkt zich op te willen trekken aan frontvrouwen als Josh Stone, Anouk en Selah Sue, maar moet daarvoor nog een weg bewandelen. Een voorproefje hiervan zou het nieuwe nummer zijn dat de band speelt, waarbij Ella een edgy randje creëert rondom haar stem. Samen met een sterke band, die nog meer op de voorgrond mag worden gezet, is dit toch wel pop/rock dat zeker 3FM waardig is. 

Vanaf de eerste toon zijn de volgende twintig minuten top op de rand gevuld met energie. Eisenhower wil laten zien wat de band allemaal in huis heeft en benut daar de volle twintig minuten voor. Voor de een is de set te vol gestopt met diversiteit, de ander gaat los als de band tussen de rock nummers ‘San Quentin’ – een typisch country nummer – inzet. De echte crux van de avond ligt voor Eisenhower toch bij de stevigere elementen van de set: de gitaarpartijen geven te veel feedback dat nauwelijks kan worden gecompenseerd door de geluidstechnici en de vierstemmigheid laat op deze momenten ook steken vallen. Maar dat alles wordt iedere keer gecompenseerd door het aanstekelijke enthousiasme van de heren, die aan het einde van de 20 minuten zeker hebben laten zien wat er in de koker van Eisenhower zit. 

Als er dan twee bands zijn voorgegaan die iets nieuws, op hun eigen manier, hebben ingebracht in de avond doet Paradox Machine er ook een gooi naar: drie nummers spelen in een set van 20 minuten. De Prog Metal van de heren mag worden bestempeld als het muzikale buitenbeentje van de avond: de diversiteit in maatsoorten en akkoordenschema’s mag zeker niet onbeschreven blijven. Het is alleen jammer om te zien, dat er een aantal eilandjes op het podium staan. Gelukkig vormen ze nog net de archipel Paradox Machine.

Waar vorige week de meningen nog verdeeld waren, lijkt het publiek vanavond geheel mee te gaan met de keuze van de jury. Saillant detail is dat in het publiek ook een aantal bekenden aanwezig zijn: leden van zowel Desert Dead Cops als Jael zijn vanavond ook aanwezig om de concurrentie te aanschouwen. En zij weten, net als wij, dat de tussenliggende maand bedoeld is voor alle finalisten om keihard te werken aan een overtuigende set voor de finale.  

De finale van de POPgroningen Talent Award vindt 20 april plaats in Vera. Toegang is gratis muv de Vera maandkaart. Voor meer informatie: 

http://tinyurl.com/87cwy86 (Vera Event Information)

http://www.facebook.com/POPgroningen?sk=events

Tekst: Bastiaan Nijbroek