Elle Alpha wint POPgroningen Talent Award

“Elle Alpha straalt speelplezier en geloofwaardigheid uit, het is een band dat door kan als 3FM serious talent, heeft voldoende groeipotentieel en daarmee een terechte winnaar van de POPgroningen Talent Award.” De jury gooit daarmee haar besluit over een andere boeg, dan het publiek in Vera verwacht.

Op deze zaterdag is de rust in Vera weer teruggekeerd, maar de zaal staat op vrijdagavond, tijdens de finale van de POPgroningen Talent Award, vol alsof het een uitverkocht concert is. Het publiek zal vanavond worden getrakteert door vier talentvolle Groningse acts, die spelen voor de felbegeerde bokaal van de POPgroningen Talent Award. 

Na zes voorrondes in de provincie en twee halve finales in Simplon is het aan Elle Alpha om de aftrap te nemen. De band zet meteen de toon voor de avond: de ruim twee minuten durende intro en de opvolgende nummers vol speelplezier hebben meer iets weg van een mini stadion concert dan een bandcompetitie. Het schort de band op momenten nog wel aan zelfverzekerdheid en band gevoel, maar het enthousiasme van de band weet dit telkens te compenseren.

Jael speelt vanuit de underdog positie deze avond. De band kreeg na het winnen van de halve finale al de twijfelachtige commentaren van aanwezig publiek en 3voor12, maar laat zien dat dit commentaar toch niet geheel terecht is. Jael zingt zuiverder dan in de halve finale en laat daarmee het grootste commentaar van die avond achter haar. Echter blijft de zang erg vlak en met de muziek die de band maakt moet daar meer dynamiek in komen. De fragmentatie van de nummers zorgt uiteindelijk voor een wat rommelige set, waarbij het rustige duo nummer in het midden van de set het meest gemaakt lijkt te zijn voor Jael als zangeres. 

“Dit is het beste nummer van de avond, wel jammer dat het net een minuut te lang duurt”. Backstage loopt de jury het na optreden van Desert Dead Cops de band te prijzen. De heren hebben laten zien dat ze spelen met overtuiging en de oprechte energie van het optreden heeft jury en publiek ingepakt. De band is wellicht relatief kort bij elkaar, maar de Cops geven als songwriters en entertainers een duidelijk visitekaartje af. Drummer Koen Deelder lijkt op deze avond wat weg te vallen ten opzichte van de gitaristen, maar dit wordt zeker niet zo opgepakt door het publiek. Ook kleine foutjes als het vergeten van een capo en het uitschakelen van een gitaar tijdens het spelen moet de pret, die Desert Dead Cops heet, niet drukken.

Ze zitten in de favoriet rol van de avond en hebben in de loting ook nog eens de headline plek weten te veroveren. Als laatste band van de avond zorgt Eisenhower ervoor dat de stevige rock weer in Vera terugkeert. Waar je Eisenhower neerzet weet je eigenlijk zeker, dat energie de overhand neemt. De heren beheersen feilloos hun onderdeel in de band, waardoor er een gepaste macho show wordt neergezet. De muziek van Eisenhower is zo opgezet dat het snel genoeg imponeert en de zang harmonieën zorgen voor een eigen gezicht van de band. In alles laat Eisenhower zien dat ze willen winnen en dat ze niet onterecht in de favorietenrol zijn geplaatst.

Terwijl het publiek na de geluidsbarrière van Eisenhower wordt getrakteerd op de subtiele country sound van Sascha Elisah zit de jury in beraad over de winnaar van de avond en komt terug met een verrassende uitslag: Elle Alpha wint de POPgroningen Talent Award. De zaal mag wellicht niet eens zijn met de beslissing van Peter Wening (Vera), Marije Brouwer (Oosterpoort), Peter van der Heide (DvhN), Geert van der Velde (The Black Atlantic) en Niels Steenstra (muzikant, KTM). Maar wat het publiek wellicht onduidelijk is, is dat de uitslag niet alleen berust is op de kwaliteit van de band. Daarnaast is er backstage veelvuldig gediscussiëerd over het groeipotentieel dat deze professionals in de bands zien en in welke mate het winnen van de Talent Award bijdraagt aan de ontwikkeling van de bands. 

Elle Alpha sluit de avond af met een korte set, waarin de band laat zien dat ze terecht hebben gewonnen. Ook al is gitarist Jeroen Schaaf vertrokken, als viertal weet Elle Alpha een groovy toegift te geven en kijken wij nu al uit naar de ontwikkeling van deze band.    

  

Tekst: Bastiaan Nijbroek

Fotos: www.andre-eggens.com