College in het café: Hoe val ik op als rockster?

Door Petra Huijgen | 19 december  Reportage

GRONINGEN – Muzikanten die netjes aan een tafel zitten en aandachtig luisteren naar de docent. Niet iets dat je zou verwachten in café Buckshot, waar dinsdagavond een bovenruimte is omgetoverd tot collegezaal. Veelbelovende muzikanten die zijn geselecteerd om te spelen op ‘Grunnsonic’  zijn hier naartoe gekomen om te leren hoe ze zich moeten presenteren als band. 

Grunnsonic is een showcasefestival voor veelbelovende bands die nog niet klaar zijn voor Eurosonic/Noorderslag, maar wel de kans moeten krijgen om te spelen. “Dit zijn allemaal beginnende bands die showcases gaan spelen” zegt Karlijn Profijt, programmeur van Grunnsonic. Omdat deze bands nog niet zo veel ervaring hebben, worden twee workshops georganiseerd die hen helpen om zich voor te bereiden. “Hoe trek je mensen naar jouw show als er nog 250 bandjes spelen? Er komt heel veel bij kijken, en daar denken ze vaak niet over na. Ze moeten zichzelf presenteren, het liefst op een ludieke manier”.

Jan-Pier Brands, in het dagelijks leven docent aan de Academie voor Popcultuur, spreekt de muzikanten toe: “Het gebeurt zelden dat er meer dan drieduizend professionals uit de muziekwereld op één plek zijn, zoals straks in Groningen. Daar kunnen jullie van profiteren. Tenminste, als jullie weten hoe jullie dat moeten doen.” De bands presenteren allemaal hun plan om op te vallen op het festival.  “Wij zijn gisteren de studio in geweest om een nieuwe single op te nemen”,  begint de vertegenwoordiger van de band Sprokkelhout. “Dat was vanochtend!” roept een bandlid vanuit de zaal. “Ach, het leven van een rockster…” lacht Brands.

“Weten jullie allemaal hoe jullie een nummer op Spotify krijgen?” vraagt Brands aan de muzikanten. Wanneer één jongen zijn hand opsteekt krijgt hij de opdracht om het uit te leggen. Brands knikt tevreden. Dan is het tijd voor de volgende band om een plan te presenteren. De band Yellow House 21 heeft de opdracht goed begrepen. “Wij willen 21 keer gaan optreden”, vertelt een bandlid. “In kledingzaken, koffietenten – het maakt niet zo veel uit waar”.