Vijfde voorronde Talent Award gewonnen door Inge van Calkar

Veendam – Afgelopen vrijdag 22 februari stond het binnen mum van tijd  bomvol in café de Toeter. Velen waren gekomen om één of meerdere van de vier acts die deelnamen aan deze voorronde van de Talent Award aan te moedigen. Op onder andere Twitter werd er op voorhand al door muziekliefhebbers aangekondigd dat het een moeilijke avond zou worden voor de jury, er stonden namelijk een aantal talentvolle acts op het programma. De jury bestond deze avond uit Bastiaan Nijbroek (manager van oa Town of Saints), Floris Jonker (studio Floris Jonker) en Wouter de Boer (Wishfulmusic). 

De eerste act die het podium besteeg was Inge van Calkar, die speciaal voor deze avond met een tweekoppige bezetting was gekomen. Deze samenstelling leverde een interessante samenwerking op tussen Inge en de contrabassist. Er waren zelfs cello-partijen ingestudeerd door de contrabassist, die hier en daar zorgden voor kippenvel. Inge wist het publiek volledig in te palmen en stil te krijgen bij de rustige nummers. Het optreden kwam erg professioneel en ervaren over, ze wisten duidelijk wat ze deden. In de toekomst zou Inge nog wel meer los kunnen gaan, om zo nog meer kippenvelmomenten te creëren.

De tweede act, Skodiacs, stonden met veel enthousiastme op het podium, ze hadden er duidelijk zin in. Hun nummers met meerdere vocalen waren het sterkst. Ze brachten in de 20 minuten die ze hadden een gevarieerde set. Wat opviel, was dat de band nog wel regelmatig op blaadjes keek om akkoordschema’s op te zoeken bij de nummers. Dit wekte de indruk dat ze nog niet zo vaak in deze samenstelling hadden gerepeteerd. De jury raadt de band aan flink te repeteren vooraf aan een volgend optreden, om een veel strakkere set neer te kunnen zetten, want het optreden op deze avond bevatte een paar slordige foutjes qua timing en communicatie onderling.

Bij Captains of Maybe werd het publiek eerst een beetje op het verkeerde been gezet, door een grappige introductie aan de hand van de bio van de band, de nummers zelf waren namelijk wel degelijk serieus. De zangeres trok gelijk de aandacht met haar mooie stem en verschijning, zeker een x-factor aanwezig bij deze dame. Er heerste echter wel een eilandjescultuur op het podium, waardoor niet alle partijen helemaal tot zijn recht kwamen, in de toekomst zou de band dan ook kunnen werken aan ieder bandlid zijn eigen plek geven in de muziek en op het podium. Hierbij geldt; less is more. Bij een goede afwerking van de muziek is deze band namelijk wel degelijk origineel te noemen.

Als laatste klom Frogstorm op het podium. Bij tijd en wijle dacht de jury zelfs een jonge Kurt Cobain op het podium te zien staan, wat je tegenwoordig niet zou verwachten bij zulke jonge muzikanten. Het plaatje van de band klopte helemaal, ze stonden er echt met zijn allen en gingen er voor. De muziek bevatte lekkere rifjes en de band hield elkaar tijdens het spelen steeds goed in de gaten, waardoor het samenspel erg goed was. Als tip werd de band meegegeven vooral te werken aan een eigen geluid. Ze kunnen zichzelf meer iconisch maken, waardoor de geloofwaardigheid van de act nog beter wordt. Een veelbelovende band, Frogstorm, die een geweldige toekomst tegemoet kan gaan wanneer ze hard blijven werken. Tip van de jury was verder ook nog om de tweede stem meer in te zetten.

Na de vier optredens ging de jury in beraad. Het was totaal geen makkelijke keuze deze avond, aangezien er een aantal bands erg aan elkaar waren gewaagd. Uiteindelijk heeft de jury een knoop doorgehakt, waarbij de keuze is gevallen op Inge van Calkar. We zien haar terug in de halve finales in Simplon.

Zaterdag 23 februari is de zesde en laatste voorronde in café de Deurre in Stadskanaal. Hier zullen we te weten komen welke band als laatste rechtstreeks door zal gaan naar de halve finales van de Talent Award.