Sprokkelhout en Animal Antics door naar de finale

Groningen – Het was een ijskoude avond, maar dat weerhield het publiek er echter niet van om naar Simplon te komen voor de tweede halve finale van de Talent Award. Aan het eind van de avond zou duidelijk zijn welke twee acts het in de finale zullen gaan opnemen tegen Meadowlake en Orange Skyline, de winnaars van de eerste halve finale. Deze moeilijke keuze werd ditmaal gemaakt door de jury bestaande uit Jord Homan (producer), Karlijn Profijt (local heroes podium Bevrijdingsfestival, grunnsonic), Richard Postma (Simplon UP), Merlijn Poolman (Subsonic) en Bastiaan Nijbroek (manager Town of Saints). 

Als eerste bestegen de heren van Animal Antics het podium. Gekenmerkt door hun professionele uitstraling en performance, viel het de jury op dat deze band al vrijwel helemaal klaar was voor grote optredens en shows. De catchy en poppy nummers sloegen goed aan bij het publiek, vooral de meisjes werden aan het blozen gebracht. De koers van de band was duidelijk en het optreden stond als een huis, lekkere popnummers met een eerlijk karakter. De akkoordenschema’s en riedeltjes binnen de nummers boden wel weinig verrassingen voor de jury en het publiek, hier kunnen de heren vast nóg meer uit halen.

Inge van Calkar lijkt geboren om te performen, wat een leuke omgang met het publiek. De tweemans-formatie viel net als in de voorrondes in de smaak, waarbij met name een glansrijke vermelding voor Frank, de bassist, niet mag ontbreken. Inge is een stoere dame, een singer-songwriter met een randje. De zenuwen kwamen tijdens het optreden soms wel even om het hoekje gluren, wat niet helemaal overeenkwam met de verwachtingen, gezien de ruime ervaring van Inge.

De kou was voorgoed uit ieders botten verdwenen na het optreden van The Rising Sun. De niet te stuiten energie van de band sloeg over op het publiek. Heerlijke nummers waar je wel op móést bewegen, maar die los daarvan ook nog eens goed in elkaar zaten. Een goede positieve vibe, goede communicatie onderling en voor een gelukkige enkeling in het publiek ook nog een gesigneerde banaan. Meer aandacht besteden aan kleding (outfits) zou wellicht nog wat extra’s toevoegen merkte de jury op. Daarnaast zou de band voor iets meer diepgang in de teksten kunnen gaan.

Het was maar goed dat de heupen in de loop der avond al waren losgeschud, anders had het publiek zich letterlijk een breuk gedanst tijdens het laatste optreden van de avond. Sprokkelhout besteeg het podium, een groepje jongens met lieve gezichten. Wie had gedacht dat deze heren zo de pan uit zouden knallen? Technisch zat de muziek erg sterk in elkaar en bij ieder optreden verrast de band vriend en vijand met de enorme groei die ze doormaken. Verfrissend om een band niet gelijk in een hokje te kunnen plaatsen, erg veel interessante elementen en inventieve invalshoeken. Nog meer groei zal voor de band in de zang zitten, klinkt reeds lekker maar met name in de rustige stukken nog niet helemaal uitgegroeid. De potentie van Sprokkelhout liet geen ruimte voor twijfel.

Het juryberaad was een lastige, maar naar wat een uur leek te duren verscheen de jury met het eindoordeel. Voordat de uitslag bekend werd gemaakt, werd eerst door presentator Colin Mooijman bekend gemaakt dat alle halve finalisten 2 gastenlijstplekken krijgen aangeboden door POPgroningen, voor de Muzikantendag On Tour die 25 mei plaatsvindt in Simplon. Door naar de finale, 19 april in VERA, zijn Sprokkelhout en Animal Antics!