Orange Skyline wint POPgroningen Talent Award

Het is zo ver, waar maandenlang naartoe is geleefd komt tot een zinderende ontknoping. Wie wordt het nieuwe grote talent van Groningen en weet de jury genoeg te overtuigen om met de felbegeerde prijs naar huis te gaan? Wie zal de enige echte winnaar worden van de POPgroningen Talent Award? Het stond bij aanvang al vast dat het geen malse taak zou zijn om de vakjury te imponeren. Voor de gelegenheid van de grootse finale waren Peter Weening (Vera), Peter Sikkema (Oosterpoort), Erik Visser (Simplon), Geert van der Velde (Black Atlantic) en Peter van der Heide (DhvN), uitgerukt om hun ervaring, mening en kennis te laten oordelen over de talenten.

Aan Meadowlake de twijfelachtige eer om het feest aan te slingeren. In een vol Vera staan al snel 400 paar ogen op je gericht. Meadowlake wist iedereen mee te nemen op een reisje, voor het gevoel een reisje naar Noord-Europa ergens. De Jury merkte op dat Meadowlake met haar sferische genre een uniek concept neerzet in de Groninger popscene. “Blij dat er zoiets bestaat hier in ’t Noorden”, aldus één van hen. De potentie is overduidelijk, met de juiste coaching kan deze band heel ver komen en zou wellicht zelfs op een Eurosonic geen vreemde eend in de bijt zijn. Om zo ver te komen zal er met name gewerkt moeten worden aan de dynamiek en ritmische invulling van de nummers, en misschien een mega-vette lichtshow?

Orange Skyline begon, waardoor het publiek na een muzikale vakantie naar IJsland, gelijk door kon vliegen naar Groot-Brittannië. De jonge mannen van Orange Skyline spatten namelijk met een attitude en brutaliteit van het podium af, die rechtstreeks uit de Britse garage popscene gerold leek te komen. Een enorm positieve vibe die binnen no-time de hele zaal in vuur en vlam zette, bijna letterlijk, want het publiek stond enthousiast met aanstekers te zwaaien. Van meet af aan was de jury enorm positief verrast over het complete totaalplaatje van de band. “Dit zou op het hoofdpodium van Bevrijdingsfestival zeker overeind blijven”. Dat het nu lekker liep deze avond is echter geen fast forward naar makkelijk succes, luiheid ligt op de loer en dan is het snel gedaan. De originaliteit in de composities kan nog wat in de lift, waardoor de gehele set gelijk een boost krijgt.

Als derde mochten de vrolijke heren van Animal Antics het podium bestijgen. Een degelijke band met een ambachtelijk spel. Op de muzikale kunsten viel niets aan te merken, ze speelden technisch keurig en hadden er wellicht zelfs een hitje tussen zitten. Het publiek dat ze hadden meegenomen was in ieder geval in staat alle nummers mee te zingen, wat de sfeer van de avond nóg weer een extra powerboost gaf. De band zal zonder moeite in vele kroegen kunnen optreden. De jury had de band liever wat minder binnen de lijntjes zien spelen, het geheel was wellicht nog wat té degelijk. Er waren zoveel diverse invloeden merkbaar, dat het de band daardoor ietwat ontbrak aan zeggingskracht. In de toekomst zal het voor Animal Antics dan ook vooral draaien om keuzes maken en een duidelijk eigen gezicht creëren, waarmee ze zich van andere bands in Groningen zullen onderscheiden.

Sprokkelhout had voor hun optreden vele stijlen bijeen gesprokkeld. Ze stonden enorm enthousiast op het podium, zoals zanger Tjesse reeds benoemde: “Wat ontzettend gaaf om hier te mogen spelen, in een volle Vera, niet normaal wat gaaf!” Met een tikkeltje nerdie look zou je het overweldigende volume er power niet gelijk verwachten wanneer de heren het podium op komen lopen. De zeer muzikale band zocht echter alle grenzen op en wist de zaal bijna uit zijn voegen te laten barsten. De band is avontuurlijk en eigenzinnig, maar nog niet hapklaar. De volwassen sound en zelfverzekerde uitstraling en lef zitten overduidelijk in de muziek, maar zou in de presentatie ook niet misstaan. Het was overduidelijk dat de band in ieder geval de avond van hun leven had gehad.

Na het optreden van Sprokkelhout vluchtte de jury snel naar het kantoor voor een overleg. Tijdens dit overleg verzorgde de winnaar van de Talent Award van vorig jaar, Elle Alpha, voor muzikaal vertier. Zangeres Ella Stoffers meldde dat de band sinds het winnen van de award al veel had bereikt, met als voorbeeld de optredens op Eurosonic, Bevrijdingsfestival en natuurlijk hun eerste echte single.

De jury koos met een unaniem besluit voor de winnaar van dit jaar. Wegens het totaalplaatje, de attitude, de positieve houding, de explosiviteit de mooie schoenen en de potentie om in het komende jaar heel ver te komen met de prijs, werd Orange Skyline de onbetwiste winnaar van de POPgroningen Talent Award 2013. Dit mochten ze vieren met nog een kort optreden, waarna het feest nog tot in de vroege uurtjes voorgezet zou worden.

Orange Skyline heeft door het winnen van de Talent Award het volgende prijzenpakket in de wacht gesleept: Deelname aan de Sena POPnl Awards in de Melkweg in 2014, een optreden op Bevrijdingsfestival op het Local Heroespodium in 2013, diverse masterclasses bij de School voor de Kunsten, een tegoedbon voor Westerhaven muziek, een opname van een EP in studio Floris Jonker die ook zal worden afgemixt door Studio Floris Jonker, een optreden tijdens Eurosonic 2014, een coachingstraject en natuurlijk eeuwige roem.

Tot slot kregen alle finalisten nog te horen dat ze eigenlijk ook een beetje gewonnen hadden, want alle finalisten mogen optreden op Noorderzon Performing Arts Festival 2013.