Eerste dag Grunnsonic groot succes

D

e eerste dag van driedaags showcasefestival Grunnsonic is een feit. Door heel Groningen was alvast een deel van de beste bands van ‘stad en ommeland’ te bewonderen. Op de Energy Stage op het Ebbingekwartier was het genieten van een divers aanbod aan Groninger acts, in café De Walrus was het vooral ingetogen en intieme muziek wat ter ore kwam en in de Subsonic ging het vertrouwd hard met hiphop en diverse elektronische muziek.

De middag begon al goed voor muziekminnend Groningen. Op de Gasterra Energy Stage trapte popband Stuart Mavis af. De zaal was goed gevuld en werd alleen maar drukker naarmate de bezoekers van het Ebbingekwartier langzaamaan de Katherina-kerk binnen kwamen lopen. Ook Mongoose, Meadowlake, Schattenspiel en afsluiter Posij lieten horen en zien dat de Groninger muziekscene volop leeft.

Wie nog niet genoeg had gehoord kon ’s avonds terecht in café De Walrus, waar de line-up bestond uit de wat rustiger muziekgenres. Opener Fickle Ghost (foto) zette gelijk de toon met hun bezwerende postfolk. De tweede band van de avond, Vikings in Tibet, had een flinke fanschare meegenomen waardoor de sfeer er alleen nog maar meer in kwam. De avond werd afgesloten door Meadowlake. Mede dankzij de hypnotiserende visuals was het publiek fijn aan het wegdromen bij de postrock klanken die de zaal rijkelijk vulden.

Terwijl in de Walrus de laatste klanken nog nagalmden, zat de sfeer er bij de Subsonic al goed in. DJ Melo wist de dansvloer al zonder moeite vol te krijgen en nadat Mongoose het stokje had overgenomen wist deze met een energieke show en heuse sitdown het feest compleet te maken. Bij Mulu kwam de rest van hiphopminnend Groningen tevoorschijn om alle gaten en hoeken van de Subsonic te vullen. Roberto Tan zorgde voor een moment van bezinning met z’n (zelf-)kritische teksten en mocht daarmee de overgang naar het tweede deel van de avond inluiden.

De switch van hiphop naar electronische muziek was even wennen, maar al gauw was iedereen in de stemming voor J’lectroniq die werd bijgestaan door een gitarist en mondharmonicaspeler. De dj-booth werd daarna gevuld met de Gameboys en Atari’s van 8-bit producer xyce om vervolgens plaats te maken voor de scheurende electro van de op zichzelf projecterende Van Rossum Electrowerken. De keiharde drum’n’bass van Former misbruikte de subs van de geluidsinstallatie op alle mogelijke manieren waarna het aan Chris Pinto nog maar een klein kunstje was om de avond zeer geslaagd te laten eindigen.

Op naar Grunnsonic dag 2! Check het programma voor alle (gratis toegankelijke) locaties hier:

https://www.facebook.com/events/1387341614850248/

Foto: © Jan Lenting