Popscene Groningen tekent voor samenwerking

De Groningse popscene gaat samenwerken om de stevige positie van Stad in de top van de Nederlandse popsteden te versterken. De deelnemers hebben daarom afspraken gemaakt over onder andere talentontwikkeling, cultuureducatie en het afstemmen van het programma. Op vrijdag 17 januari, tijdens Eurosonic Noorderslag, tekenden zij het Convenant Popstad BV. Namens de gemeente ondertekende wethouder Dig Istha het convenant.

Het convenant bevat een stevige ambitie. Punten waarop de partners willen samenwerken zijn: een gezamenlijk aanbod van cultuureducatie, als lobbygroep afstemmen, talentontwikkeling, expertise uitwisselen, gemeenschappelijke marketing en ticketing, een online verzamelpunt voor alle muzikale activiteiten en maatschappelijke verantwoording zoeken voor het popklimaat. De gemeente werkt nadrukkelijk mee om een zo optimaal mogelijk popklimaat te creëren. Een klimaat waarin de toplaag, het middensegment en de basis actief met elkaar in verbinding staan. Zodoende kunnen talentvolle muziekmakers door groeien en alle partijen samen de culturele popketen in de stad versterken.

Popnota
De gemeente stelde in 2011 de popnota ‘No guts no glory’ vast. Eén van de conclusies in de nota is de nadrukkelijke wens van de popsector om beter samen te werken. Geen concurrentie, maar samen optrekken vanuit het besef dat gedroomde ambities alleen dan werkelijkheid kunnen worden. Dat is het uitgangspunt van het popveld. De gemeente vervult op verzoek van het popveld de rol van procesbegeleider in de zoektocht naar een samenwerkingsvorm. De deelnemers willen binnen twee jaar tot een bindende samenwerkingsvorm komen.

Samenwerkende partijen en ondertekenaars
Vera: directeur dhr. R. Bangma, De Oosterpoort & de Stadsschouwburg: directeur mw. N. Stellingsma, Urban House: projectleider mw. I. Struyk, Chrisgarrit.com: programmeur en organisator, dhr. C. Garrit, POPGroningen: coördinator dhr. S. Nijland, Stichting Muziek Over Groningen: projectleider dhr. D. Idema, Nederlandse drum and bass-groep Noisia: mede-eigenaar, dhr. W. Flapper, Stichting Viadukt: secretaris dhr. E. Bosma, Eurosonic/Noorderslag: directeur dhr. D. Houben, gemeente Groningen: wethouder cultuur, dhr. D. Istha.

 

Bron: Gemeente Groningen