Winnaar POPgroningen Talent Award voorronde #1 bekend

Winschoten – Op zaterdag 9 februari vond in de altijd gezellige Boelie’s Pub in Winschoten de eerste voorronde van de POPgroningen Talent Award, editie 2014, plaats. Vijf Groninger bands betraden het podium en werden tijdens hun optreden beoordeeld door een jury bestaande uit Bastiaan Nijbroek (artiestenmanager), Arthur Vroomans (Stichting Pekelpop) en Chris Moorman (Popronde Emmen). Zij hadden de lastige taak om uit de 5 optredens één band te kiezen die door gaat naar de halve finales.

De avond werd geopend door Ten Years Today. Deze jonge honden betraden met veel enthousiasme het podium. De band speelde punk met enkele funk en psychedelische invloeden en deed bij vlagen denken aan de London scene waar ook Jake Bugg toe behoord. De band kreeg als tip mee om wat meer de interactie met het publiek te zoeken en nog eens goed naar de composities van sommige nummers te kijken. Maar de potentie was duidelijk zichtbaar.

Läcker besteeg als tweede band het podium en deed dat met enorm veel energie. De mix van rap en funk met af en toe een vleugje rock en metal werkte erg aanstekelijk. De combinatie van Spaanse en Nederlandse teksten maakt het feestje in Boelie’s Pub compleet. Jammer was wel het laatste nummer dat gespeeld werd. Dit paste niet helemaal in de set.

Hierna betrad Shirtless het podium. Deze viermansformatie liet horen duidelijk geïnspireerd te zijn door de sixties. Veel invloeden uit dit decennium waren te horen in de nummers. Met name het uitgesponnen laatste nummer, inclusief orgeltje, viel erg in de smaak. De jury merkte wel op dat de band nog teveel gebruik maakte van sixties-elementen in plaats van deze eigen te maken in een eigen sound.

The Dino’s miste helaas hun bassist voor het optreden vanavond. Dit deed echter niets af aan de show. Met alleen een gitarist en een drummer lieten de heren horen zeer goede muzikanten te zijn, die met veel plezier hun muziek speelden. Hoewel de naam anders deed vermoeden, speelde de band stevige rock met hier en daar stonerrock-invloeden. Tekstueel waren de nummers misschien niet even sterk, maar voor twee man sterk stond het optreden als een huis.

De jongens van Mental Shark Bite waren direct naar Winschoten gereden, na het voorprogramma van Satellite Stories in Vera te hebben verzorgd eerder op de avond. Met vrolijke college-pop brachten ze de sfeer er goed in. De band kwam lekker nonchalant over en de stem van de zanger verraste het publiek en paste erg goed binnen de muziek. Helaas werden de nummers tegen het einde van de set wat eentonig.

Na lang in beraad te zijn geweest kwam de jury dan toch unaniem met een winnaar en dat is Läcker geworden! Deze band zullen we in maart terug zien in de halve finales.

Vrijdag a.s. (14 februari) vindt de tweede voorronde plaats, in Café De Toeter in Veendam, aanvang 20.00 uur.

Foto: © Marcel Lameijer