Winnaar POPgroningen Talent Award voorronde #3 bekend

Appingedam – Op vrijdag 21 februari vond in Bar Meneer Jansen te Appingedam de derde voorronde van de POPgroningen Talent Award plaats. Vijf Groninger acts betraden het podium en werden tijdens hun optreden beoordeeld door een professionele jury. De jury bestond dit keer uit Wouter de Boer (wishfulmusic), Chris Moorman (Popronde Emmen / Midsummer FestiFarm) en Jeroen van der Schaaf (Elle Alpha / Muziekhuis Westerhaven) Zij hadden de lastige taak om uit de 5 optredens één act te kiezen die door gaat naar de halve finales.

Net als vorig weekend werd er afgetrapt met een act uit het singer/songwriter genre. Een duo ditmaal, genaamd The New Poor. Zowel de zangeres als gitarist beheersten hun instrument zeer goed, de mooie stem van de zangeres en het gecontroleerde spel van gitarist zorgden voor een relaxte show. In de eerste paar nummers waren wel duidelijk de zenuwen van de zangeres te horen. Naarmate de set vorderde werd dit al gauw zekerder en beheerster. De zangeres wilde losgaan maar hield zich nog duidelijk in. Tip van de jury was dan ook; kom los, laat je gaan en geniet er van! Al met al een goed optreden, waarbij toch wel moet worden opgemerkt dat het in grote getale aanwezige publiek de gehele show doodstil heeft staan luisteren.

De tweede act van de avond was Big Brothers Band. Vier jonge gasten die even de oudere generatie lieten zien en horen hoe je stampende rock ‘n’ roll a la Led Zeppelin en AC/DC moet maken. Over de sound hadden ze zeer goed nagedacht, iets waar de jury hun complimenten over uitsprak. Wel vonden ze dat de jongens nog wel meer hun eigen sound en muzikale identiteit mogen gaan opzoeken. De invloeden van de band waren duidelijk hoorbaar. Ook de bekende trucs en breaks in de nummers waren terug te leiden naar hun muzikale helden. Veel spelen en eigen muzikale identiteit ontdekken waren de tips van de jury. Gezien hun leeftijd moet dat helemaal goed komen.

Na het gitaargeweld van Big Brothers Band, was het de beurt aan Wally’s Playground om zich van hun beste kant te laten zien. De band was zichtbaar op elkaar in gespeeld en speelde een strakke set. Een technisch goede drummer, die misschien toch iets te veel trucs en techniekjes in de nummers stopte waar dat helemaal niet nodig was. Zorg als band dat de nummers goed zijn en sta als drummer in dienst daarvan, was de jury van mening. De zangeres deed het leuk en zocht de interactie met het publiek goed op. Binnen de band was er minder interactie met elkaar, hier had de jury toch wel wat meer van willen zien.

De een na laatste band van de avond waren de skarockers van The Rising Sun. Ze hadden er zichtbaar veel zin en maakten dan ook een feest op het podium. Het plezier spatte van het podium en sloeg over op het publiek, die al dansend en joelend mee stond te zingen. Wel vond de jury het een beetje raar dat de presentatie door de zanger in het Engels werd gedaan. Waar de jury absoluut gecharmeerd van was, was de toevoeging van de saxofoniste in de band. Zowel in presentatie  als sound werkte dit goed.

De band die mocht afsluiten was Faux Black. Wat ze voor muziek maken? Nou mambo deathcore natuurlijk. Zeer interessante en gevarieerde muziek, waarbij de band het experiment niet schuwt. Waarom er gekozen werd om te openen met een experimenteel nummer en  over te gaan op een popsong was de jury niet geheel duidelijk. De bandleden zijn stuk voor stuk goede muzikanten die hun instrument beheersen, maar het geheel kwam toch wat rommelig over. Volgens de jury valt er ook veel te halen op het gebied van sfeer en setting. Een band zoals Faux Black die in de experimentele hoek zit heeft de ruimte om veel te gaan experimenteren met rare elementen, zoals visuals of decor.

Na de laatste klanken van Faux Black trok de jury zich terug om in beraad te gaan over wie tot winnaar zou worden uitgeroepen. De jury was het al snel unaniem eens over de winnaar; The Rising Sun mag door naar de halve finales in Simplon in maart.

 

Komend weekend twee voorrondes!

Vrijdag 28 februari vindt voorronde #5 plaats in Punt 1 in Leek, aanvang 20.00 uur.

Zaterdag 1 maart is voorronde #6 in Jongerencentrum Express te Uithuizen aanvang 20.00 uur.

Foto: © Michel Battjes