Winnaar tweede voorronde POPgroningen Talent Award bekend

Veendam – Op vrijdag 14 februari vond in café De Toeter in Veendam de tweede voorronde van de POPgroningen Talent Award plaats. Vijf Groninger acts betraden het podium en werden tijdens hun optreden beoordeeld door een professionele jury. Ditmaal waren dat Thomas Scholing (Lepel concerts en Vera Downstage), Pieter Kleinhout (Muzink agency en stichting Urban House) en Teo Lazarov (Cutting Edge en SimplonUP). Zij hadden de lastige taak om uit de 5 optredens één artiest te kiezen die door gaat naar de halve finales.

Singer/songwriter Mees mocht de avond aftrappen in Veendam. Haar sterke teksten met vaak een David Lynch-achtige twist was iets wat zeer in de smaak viel bij iedereen. Ze noemt zichzelf de noordelijke Eefje de Visser en dat vond de jury goed als duiding, maar wel met de opmerking dat ze geen kopie gaat worden, dat zou afbreuk doen aan de eigenheid van haar nummers. Ondanks dat er publiek door haar show heen praatte, wist ze haar mannetje te staan door gebruik van humor en zelfspot.

Kid Anarkist & Edward Nygma mochten als tweede het podium op. Na een wat vreemd intronummer waarbij niet lekker in de maat werd gerapt en daardoor enigszins een flow ontbrak, wist Kid Anarkist, bijgestaan door beatmaker Edward Nygma, toch goed de sfeer erin te brengen. Ondanks de duidelijk zichtbare zenuwen vonden de fantasievolle teksten van Kid Anarkist hun weg door de speakers en wisten, mede door de integriteit daarin, de aanwezigen te boeien. De act is wel duidelijk nog op zoek naar een eigen smoel en muzikale identiteit.

Je bent als band net 3 maanden bij elkaar en besluit dan om mee te doen aan de POPgroningen Talent Award. Tied Laces nam de gok en ze wisten ondanks hun korte bestaan toch een zeer interessante show neer te zetten. De goed in het gehoor liggende teenpop mist nog wel enigszins een duidelijke popstructuur. En alhoewel er een goede groove in de nummers zit, was wel duidelijk te merken dat de drummer toch even in moest komen. Op het gebied van de zang is ook zeker verbetering nodig. Af en toe werd er een valse noot bespeurd en kwamen de vocalen net iets te hard door de speakers. Tip van de jury: werk aan microfoontechniek en zang. Tied Laces verzorgde rauwe swingende pop waarbij duidelijk te zien was dat ze niet naast hun schoenen lopen.

De een na laatste band van de avond waren de goedgeklede heren van Red Android. Ondanks de stevige garagerock kwam het niet echt lekker uit de verf. De jury mistte wat overtuiging in de performance.  Als rockband moet je knallen, alles geven en er voor gaan. Laat ons de sex, drugs en rock ‘n’ roll ervaren! De drummer van Red Android is een sterk pluspunt. Mede door z’n uiterlijk en het tegelijkertijd bespelen van drums en xylofoon (!) word je in de wereld van Red Android getrokken.

Als afsluiter van de avond mocht View for a Day laten zien wat ze in huis hebben. Zeer goede muzikale composities en technisch hoogstaand. Over de podiumpresentatie hadden ze zeer goed nagedacht. Misschien wel iets te veel was de jury van mening. Interactie met publiek is goed, maar draaf er niet te veel in door. Ook ontbrak er nog wel een beetje eigen visie in de muziek, laat meer zien en horen van jezelf. Pluspunt volgens de jury was dat View for a Day veel talent heeft en ze er ook keihard voor willen gaan. Er is potentie voor landelijke club- en festivalshows.

De bands hadden het de juryleden niet heel makkelijk gemaakt. Er werd achter de schermen flink gediscussieerd om tot een winnaar te komen. Uiteindelijk werd er toch unaniem gekozen voor een winnaar. De band die doorgaat naar de halve finales in Simplon in maart is Tied Laces.

Komend weekend twee voorrondes!:

Vrijdag a.s. 21 februari vindt de derde voorronde plaats in Bar Meneer Jansen te Appingedam, aanvang 20.00 uur. 

Zaterdag 22 februari voorronde #4 in De Pluu in Winsum, aanvang 20.00 uur.

Foto: © Marcel Lameijer