Winnaar POPgroningen Talent Award voorronde #4 bekend

insum – Op zaterdag 22 februari vond in de Pluu te Winsum de vierde voorronde van de POPgroningen Talent Award plaats. Vijf Groninger acts betraden het podium en werden tijdens hun optreden beoordeeld door een professionele jury. De jury bestond dit keer uit Karlijn Profijt (Bevrijdingsfestival Groningen), Bart Brandts Buys en Edwin Ellens (Kanaalpop) en Wim Dijkman (Graspop). Zij hadden de lastige taak om uit de 5 optredens één act te kiezen die door gaat naar de halve finales.

Deze voorronde werd geopend door de charismatische Maria Tuni & The Special D-facts. Haar soulvolle stem bracht direct sfeer in de Pluu. Het swingde dan ook van begin tot eind. IJzersterke muzikanten die een goede set wisten neer te zetten. Maria had duidelijk over haar kledingkeuze nagedacht, de rest van de band viel enigszins weg in haar présence qua kledingkeuze, gelukkig maakten de band dit goed met hun muzikale performance.

De tweede band, Gentleman Skull, kwam op de valreep binnen omdat er een band wegviel uit de line up. Dit maakte echter niets uit vanwege de kwaliteit die zij brachten tijdens deze avond. Deze band heeft een professionele uitstraling, hun kleding, gear en sound klopten helemaal. De frontman had een sterke aanwezigheid en zij kwamen ook als geheel krachtig over. Hun mysterieuze uitstraling siert hen en laat ons vragen naar meer. Ze weten goed gebruik te maken van trucjes en breaks en hun set blijft tot het einde boeien.

Na twee bands betrad singer/songwriter Martijn van der Zande als derde alleen het podium. Hij presenteerde ons prachtige Nederlandstalige nummers met pakkende teksten. Met zijn zelfverzekerde uitstraling en muzikaliteit wist hij ons te betoveren. Zijn nummers zijn afwisselend en tekstueel sterk. Erg bijzonder hoe hij dit in zijn eentje zo goed weet neer te zetten.

De vierde band The Given Horse wist het publiek goed te bespelen. Na een reis door de Verenigde Staten waren zij vol inspiratie begonnen aan het schrijven van hun nummers. Deze zijn speels en bevatten veel verschillende muziek invloeden en dat was te horen! Zij wisten een eigen sound and vibe neer te zetten. En terwijl zij hun liedjes ten gehore brengen, weten zij het publiek feilloos mee te nemen in hun muzikale reis. Band ondersteund het geheel goed en zij zetten een leuk feestje neer.

De vijfde en laatste band, Cutting Grass, maakte ook indruk op het publiek, maar deden dit op een geheel andere wijze dan hun voorgangers. De frontman had een ijzige blik die stoer en misschien zelfs wel een beetje eng was. Het past goed bij hun rocksound en zij wisten dit goed vol te houden. Gelukkig bleek de zanger ook een vriendelijkere kant te hebben, die hij af en toe met ons deelde. Ze spelen strak en hebben duidelijk veel ervaring. Het samenspel geeft de muziek net dat beetje extra en spreekt van professionaliteit. Ze hebben het publiek mee en er word volop genoten.

De line up deze avond was van een hoog niveau en dit is te merken door de verdeeldheid onder het publiek. Iedereen heeft een andere favoriet en dit is ook te merken tijdens het juryberaad. Na een lang jury beraad werd unaniem gekozen voor de band die door mag naar de halve finales in Simplon. Het is de band Gentleman skull! Op de valreep binnen en nu alsnog door naar de halve finale! Gefeliciteerd!

 

Foto: Cutting Grass