Winnaar POPgroningen Talent Award voorronde #5 bekend

Leek – Op vrijdag 28 februari vond in Punt 1 te Leek de vijfde voorronde van de POPgroningen Talent Award plaats. Vijf Groninger acts betraden het podium en werden tijdens hun optreden beoordeeld door een professionele jury. De jury bestond dit keer uit Richard Postma (Simplon), Alan Luring (The Tightropes) en Chris Moorman (Popronde Emmen, Midsummer Festifarm) Zij hadden de lastige taak om uit de 5 optredens één act te kiezen die door gaat naar de halve finales.

Vanavond bevonden we ons in het jongeren centrum punt 1 te Leek. Een iets andere setting dan de voorgaande avonden, met een groot podium en professionele belichting en techniek. Dit was een leuke afwisseling met de vorige locaties.

We beginnen deze avond met de band The Blind Roofers. Een band met een goede uitstraling en een sterke frontman. De frontman weet de microfoon en zijn mimiek goed te gebruiken en brengt dat ook sterk over. De bandleden hebben duidelijk hun eigen plek en er is veel plezier op het podium. Muzikaal zit het lekker in elkaar, met spannende composities die nog wel iets meer structuur mogen krijgen. Desalniettemin een sterk optreden!

De tweede band is Priceless Camels. Zij hebben al eerder mee gedaan aan de Talent Award en doen nu weer een poging om door te gaan naar de halve finales. Een sterke gitarist met veel charme. Deze muzikant trekt de band naar een hoger niveau. De muziek heeft veel weg van hun helden en spreekt niet direct van eigenheid en originaliteit. Toch zetten zij een leuke show neer en geven zichzelf voluit.

De volgende act is Mr Knowhow, een band met ballen, in dit geval ook een frontvrouw met ballen! Zij spettert van de energie en gebruikt het hele podium als haar speelterrein. In sterk contrast staat er een relaxte bassist op het podium, die helemaal in het plaatje past. De band heeft een goede chemie en dit is fijn om te zien. Ondanks dat de nummers niet bijzonder origineel zijn zetten zij een goede show neer. Vooral tijdens het laatste nummer gaat het dak er helemaal af. Heel tof!

Als vierde act hebben we wederom een show met spetterende show, …And The Gods Made Coffee. Vier mannen betreden het podium in hoodies en korte broeken, zij hebben hier duidelijk over nagedacht. De frontman neemt niet plaats op het podium, maar voor het podium tussen het publiek. Uitdagend benadert hij het publiek en schreeuwt er een potje op los. Hij doet dit erg goed en heeft een sterke techniek. De rest van de band speelt strak en daarmee is de show helemaal compleet.

De vijfde en afsluitende act zijn The Mandrils. Deze band heeft zich amper voor kunnen bereiden, omdat zij op het laatste moment zijn opgeroepen. Zij spelen dan ook zonder bassist. Ondanks het gemis, weet deze band zichzelf goed neer te zetten. Met hier en daar wat schoonheid foutjes weten zij er een leuk feestje van te maken. Ook het publiek is duidelijk onder de indruk, want ze krijgen groot applaus. Bijzonder hoe zij dit op het laatste moment toch neer hebben weten te zetten.

Een zeer gevarieerde avond, met veel verschillende acts. Terwijl de jury zich terugtrekt om zich beraden, weten de bands zich goed te vermaken. Er worden fijne platen gedraaid en tafelhockey gespeeld. Een erg gezellige boel tijdens het laatste jury overleg. Na ongeveer een half uur is de jury er toch uitgekomen en hebben unaniem gekozen voor de winnende act van de avond.

Het zijn ….And The Gods Made Coffee die door mogen naar de halve finale! Wellicht voor sommige een overwachte winnaar, maar een ijzersterke act!

Foto: © Mirjam de Vries