Winnaars eerste halve finale POPgroningen Talent Award bekend

Groningen – Op donderdag 13 maart vond in Simplon in Groningen de eerste halve finale van de POPgroningen Talent Award plaats. Vier Groninger acts betraden het podium en werden na hun optreden beoordeeld door een professionele jury. De jury bestond dit maal uit Merlijn Poolman (Subsonic), Zjoly Onrust (Dudettes), Bastiaan Nijbroek (artiestenmanager), JB van der Wal (producer en muzikant in de bands Herder en Aborted) en Teo Lazarov (Simplon UP). Zij hadden de lastige taak om uit de 4 optredens twee acts te kiezen die doorgaan naar de finale op 19 april in de Vera in Groningen.

In de kleine zaal van Simplon was het al goed druk geworden toen de eerste band van de avond, The Given Horse, de eerste klanken aansloeg. De band moest even gang komen, als een volbeladen raderstoomboot die de Mississippi doorklieft. Eenmaal op tempo gekomen kwamen ook de meer verrassendere composities van de band ten gehore. Terwijl de twee frontmannen een sterke performance neerzetten, begon halverwege de set de bassist opeens een rondje door de zaal te lopen. Het voelde iets te ingestudeerd aan en dat was ook te merken aan het publiek die het niet opviel dat er opeens een bandlid op het podium miste. Alhoewel er nog wel meer eigen identiteit in de nummers kan, was het een zeer doeltreffende set van The Given Horse.

De tweede band van de avond was Läcker. Een zeer energieke band die deed denken aan het eerdere werk van de Red Hot Chili Peppers gemixt met de overtuiging en passie van Rage Against the Machine. Het resultaat was een zeer druk optreden waarbij er in de nummers nauwelijks ruimte was voor een adempauze. Iets waar dus nog wel aan gewerkt kan worden. Waarom op den duur de bassist en gitarist van instrument wisselden was niet geheel duidelijk, maar dat mocht de pret niet drukken. Een zeer originele band in de zin dat het genre tegenwoordig niet veel gedaan wordt. We zijn dan ook zeer nieuwsgierig wat de toekomst voor deze band gaat brengen.

Het werd beduidend drukker toen de Tied Laces het podium betraden. Een grote groep van trotse ouders, familieleden en andere achterban hadden zich voor het podium verzameld om de jongens aan te moedigen. Er was geen sprake van een spannende presentatie, het was vrij gewoon en veilig binnen de kaders. Maar maakt dat uit als er een charmante en goedgeklede groep jongens dromerige popmuziek staat te spelen? Jazeker. Want de band heeft veel potentie om zich als popband te ontplooien, de elementen zijn hoorbaar aanwezig (horen we daar een door Dire Straits geïnspireerd lickje?) en er is een grote gunfactor. De jury vond dan ook dat deze band veel moet gaan spelen en op die manier via podiumervaring aan hun presentatie kan gaan werken.

Voor de laatste act was het duidelijk wat er moest gebeuren op het podium, of beter gezegd vóór het podium. …And the Gods Made Coffee wist een heuse moshpit uit te lokken bij het (waarschijnlijk eigen achterban) publiek waarbij de zanger zelf ook slachtoffer was. Dat de sound van de bassist en gitarist nog wel wat dikker kan, een overdrive over de basgitaar bijvoorbeeld, maakt het publiek niet heel veel uit. Ondanks dat de band onderling niet met elkaar communiceerde wisten ze toch als één band over te komen. Goed uitgevoerde kraakpandpop vond de jury. Waarbij nog wel de opmerking werd gemaakt of de bandnaam wel voldoende eer doet aan de muziek.

Na lang in beraad te zijn geweest kwam de jury dan toch unaniem met twee winnaars. De twee bands die we terugzien in de finale op 19 april in de Vera in Groningen zijn Tied Laces en …And the Gods Made Coffee!

Foto: © Jan Lenting