Winnaar POPgroningen Talent Award 2014: The Blind Roofers

Groningen – Op zaterdag 19 april vond in Vera de finale van de POPgroningen Talent Award plaats. Vier Groninger acts betraden het podium en werden tijdens hun optreden beoordeeld door een professionele jury. De jury bestond dit keer uit Peter Weening (programmeur Vera), Peter Dijkstra (programmeur Podium Asteriks), Jan Pier Brands (Academie voor Popcultuur), Geert van der Velde (artiest The Black Atlantic, tevens bandcoach) en Peter van der Heide (muziekjournalist Dagblad van het Noorden). Zij hadden de lastige taak om uit de 4 optredens één act te kiezen die zich de winnaar van de POPgroningen Talent Award 2014 mag noemen.

De Tied Laces mochten de avond openen in een bomvolle Vera. Ze hadden zichtbaar veel plezier op het podium. Het enthousiaste publiek klapte vrolijk mee op de fijne poprock muziek van de band. Dat ze nog maar kort bestaan, was wel te merken. De chemie tussen de bandleden is goed, alleen merk je dat ze nog zoeken naar een eigen identiteit, nog te veel wordt er geleund op hun invloeden en helden. Zo lang ze zichzelf blijven uitdagen en meer nummers gaan schrijven om de Tied Laces-sound te vinden, kan er best wel eens een goede popband uit voort komen. Er is in ieder geval een grote gunfactor bij deze band.

Waar de Tied Laces nog zoekende zijn, heeft de tweede band van de avond al meer door wat voor muziek ze maken. The Blind Roofers maken zoals ze het zelf zeggen Damster Delta Music, of zoals Peter Weening mooi verwoordde, een nieuw genre: glamfolk. De unieke stem van de zanger deed enigszins denken aan David Bowie, maar dan gemengd met invloeden uit folkmuziek. Ook bij deze band was er zichtbaar veel spelplezier en spatte de energie van het podium. Puntje van kritiek van de jury: ondanks de potentie, goede songideeën en interessante composities, zorg wel dat de nummers niet te fragmentarisch worden.

The Rising Sun, die een paar weken eerder al in Vera hun EP ‘Early Vibes’ presenteerde, mocht als derde band hun reggaerock ten gehore brengen. Een strakke band met een goede drummer die samen met de bassist een stevige ritmesectie weet neer te zetten. Voeg hier de fijne partijen van de gitarist, toetsenist en saxofoniste aan toe en het enige wat de frontman nog hoeft te doen is de sfeer er in brengen. En dat gebeurt! Op een relaxte, ongeforceerde manier, weet de frontman het publiek moeiteloos mee krijgen. De performance van de hele band is overtuigend. Wat wel opviel is dat de zanger de Engelse taal niet helemaal beheerst en af en toe moeite lijkt te hebben met de zanglijnen. Zo lang daar aandacht aan wordt besteed, heeft The Rising Sun de potentie om menig festival plat te spelen.

Als laatste band betrad …And the Gods Made Coffee het podium. Vanaf de eerste noten was er chaos en ontregeling. De zanger verdween gelijk van het podium om deel te nemen in de, deels door hemzelf geïnitieerde, moshpit. Dit was jammer voor het aanwezige publiek die tot helemaal achterin de zaal stonden, want ze keken nu enkel nog naar 3 muzikanten op het podium, van de zanger geen spoor te bekennen. De attitude en energie van de bandleden is iets wat duidelijk opviel. Samen met de ruige sound en riffs van de gitaar en bas werd een stevig potje punk neergezet, of zoals ze het zelf noemen: “rocknrollbluespunkloudscreamnoiseshit”.

Nadat de zanger van …And the Gods Made Coffee al liggend op z’n buik vanaf de vloer het publiek bedankte, vertrok de jury richting backstage om zich te buigen over wie de winnaar van de POPgroningen Talent Award 2014 zou gaan worden. Tijdens het overleg van de jury waren de winnaars van de POPgroningen Talent Award 2013, de britrockers van Orange Skyline, aangetreden om het publiek te vermaken. Ze stonden eerder op de avond in een bomvolle Oosterpoort waar ze als voorprogramma van de Kaiser Chiefs de avond mochten openen.

Na lang beraad was de jury er dan toch over uit wie de winnaar van 2014 is; The Blind Roofers. De band wint hiermee optredens op Eurosonic 2015, Bevrijdingsfestival Groningen 2014 en de Sena Performers Pop NL Award in de Melkweg in 2015. Ook zal er een coachingstraject worden gestart met een professional uit het werkveld die de band voor een jaar lang gaat coachen. Verder kan gebruik worden gemaakt van workshops, masterclasses  en seminars van de Academie voor Popcultuur (Hanzehogeschool) en Noorderpoort Kunst & Multimedia, ligt er een fijne waardecheque klaar die kan worden besteed bij Westerhaven Muziek en wint de band daarbij simpelweg ook eeuwige roem.

Foto: The Blind Roofers, © Andrea Hooymans