Winnaars tweede halve finale POPgroningen Talent Award bekend

Groningen – Op donderdag 27 maart vond in Simplon in Groningen de tweede halve finale van de POPgroningen Talent Award plaats. Vier Groninger acts betraden het podium en werden na hun optreden beoordeeld door een professionele jury. De jury bestond dit maal uit Karlijn Profijt (Bevrijdingsfestival Groningen), Wouter de Boer (wishfulmusic), Bastiaan Nijbroek (artiestenmanager), Chris Moorman (Popronde Emmen, Midsummer Festifarm), Teo Lazarov (Simplon UP). Zij hadden de lastige taak om uit de 4 optredens twee acts te kiezen die doorgaan naar de finale op 19 april in de Vera in Groningen.

De kleine zaal van Simplon was al flink volgelopen toen de eerste klanken van The Blind Roofers uit de speakers knalden. Want knallen deed het. De muziek van The Blind Roofers swingt de pan uit. Dit in combinatie met de sterke zang van de frontman zorgde er voor dat de lat gelijk hoog werd gelegd. Er was nog wel op te merken dat de toetsen misschien iets meer naar de voorgrond mochten treden en dat de tweede gitarist wat meer z’n eigen partijen mocht opzoeken in plaats van de partijen van de zanger/gitarist te kopiëren. The Blind Roofers wisten een zeer gevarieerde en spannende set neer te zetten. Dit aangevuld met een zanger met uitmuntende stembeheersing zorgde voor een mooie opening van de avond.

Waar de performance van The Blind Roofers gevarieerd en spannend was, hadden the Anti-D’s moeite om de aandacht van het publiek vast te houden. Technische problemen zorgden al gauw voor stress op het podium en dat sloeg over op het publiek. Was het dan alleen maar kommer en kwel bij The Anti-D’s? Natuurlijk niet. Wat opviel was een drummer die wel heel interessante drumfills speelde. Samen met de bassist werd er dan ook een stevige basis neergelegd waar de rest van de band moeiteloos in mee kon gaan om het plaatje compleet te maken.

Dat The Rising Sun inmiddels al een flinke fanschare heeft was te merken. Waar het bij de eerste twee bands goed druk was, viel het bij The Rising Sun op dat de kleine zaal van Simplon toch meer mensen kan herbergen dan je in eerste instantie denkt. Een overtuigende en vooral energieke show van The Rising Sun. Het was 20 minuten lang één brok energie die vanaf het podium de zaal in werd geslingerd. Dat de saxofoniste een zeer goede toevoeging aan de band is, weten ze zelf ook. Er schuilt alleen wel het gevaar dat deze de zanger aan de kant kan drukken en daarmee de hoofdrol op het podium inneemt. Dit zou enorm jammer zijn. Tip van de jury was dan ook richting de zanger gericht; blijf scherp en blijf je stem ontwikkelen zodat je de saxofoon aan kan.

Tijd voor een stevige portie desertrock met de heren van Gentleman Skull. Na een wat onwennig eerste nummer, die niet representatief was voor wat er zou gaan volgen, zetten ook zij een zeer sterke show neer. Voor de band was dit hun vierde optreden en dat was niet te merken. Ze stonden namelijk ijzersterk op het podium. De gitaarlicks en gebruik van bottleneck hierbij waren een zeer interessante toevoeging. Wel was het zo dat de jury vond dat er nog iets meer eigen identiteit in kon, want die licks en riffs waren duidelijk beïnvloed door bands als Queens of the Stone Age en Foo Fighters. Absoluut niet slecht natuurlijk, maar ook niet heel eigen. Al met al een goede band waar je prima bij kan headbangen.

Na lang in beraad te zijn geweest kwam de jury dan toch unaniem met twee winnaars. De twee bands die we terugzien in de finale op 19 april in Vera zijn The Blind Roofers en The Rising Sun.

Foto: The Rising Sun, © Jan Lenting