Update coachingtraject The Blind Roofers

In april wonnen The Blind Roofers de POPgroningen Talent Award van 2014. Met een ijzersterk optreden in een afgeladen Vera verzekerden zij zich onder andere van een jaar lang professionele begeleiding, in de vorm van een coachingtraject door Geert van der Velde, ofwel The Black Atlantic. Nu Eurosonic achter de rug is, is het tijd voor een moment van bezinning met pianist Karel Harms, broer van frontman Antonie.

In november schreven de jongens dat naast het prijzenpakket ook de verkregen publiciteit van grote waarde is geweest voor de band. Dat is nog steeds het geval. “Door het winnen van de POPgroningen Talent Award werden we veel benaderd door festivals, zoals FestivalderAa en wishfulmusic tijdens Noorderzon. Dat is een luxe positie, maar tegelijkertijd moet je ook oppassen dat je niet lui wordt”, legt Karel uit.

Om gebruik te maken van het gecreëerde momentum, besloot het vijftal afgelopen zomer om halsoverkop in één dag vijf nummers op te nemen. Dit was erg leerzaam, maar het resultaat werd uiteindelijk niet goed genoeg bevonden om uit te brengen als EP.
Karel: “Bij het opnemen van een plaat komt veel meer kijken dan je denkt. In dat proces is Geert heel behulpzaam. Hij denkt mee over de nummers en deelt in dat proces zijn technische kennis. Zo heeft het winnen van de POPgroningen Talent Award veel feedback opgeleverd, waardoor we uiteindelijk met producer Johan Kooi in zee gingen voor nieuwe opnames.”

Eurosonic
Dit resulteerde in een single, die in februari uit moet komen. Met Eurosonic in aantocht kwamen ze voor een diiemma te staan bij het opnemen van de bijbehorende videoclip. “Het concept van de video is redelijk complex. Lever je in op de kwaliteit zodat de clip op tijd klaar is voor Eurosonic, of gaan we voor het resultaat dat we eigenlijk voor ogen hebben? Ook in die keuze had Geert veel input.”

Er werd gekozen voor het laatste. In de radiostudio van Echt Erik werden drie live-video’s geschoten als promotiemateriaal voor Eurosonic. Ook de opnames uit de zomer konden ze perfect gebruiken als online demomateriaal. 
Afgelopen herfst werd de band benaderd door boekingsbureau Rookies Agency, die onder meer Stuart Mavis op het roster heeft. “We zijn een proefperiode met Rookies aangegaan, omdat we hopen aan de hand van hun netwerk nog meer shows binnen te krijgen. Zo kwam bijvoorbeeld het optreden in Dog’s Bollocks tijdens Eurosonic via Rookies tot stand.”

Met zeven shows in drie dagen had The Blind Roofers tijdens Eurosonic een overvol programma. Een middagshow moest zelfs worden afgezegd om de stem van zanger Antonie te sparen voor de verdere optredens van die avond op Grunnsonic en Eurosonic.


My Love, My Dream live in de studio van Echt Erik

De interesse buiten Groningen lijkt nu ook aan te trekken. Voor het festivalseizoen hebben vanuit het hele land festivals interesse getoond. “Veel mensen hebben ons gezien tijdens Eurosonic. Een producer toonde belangstelling om in de toekomst samen te werken. Het ziet er goed uit. Eén nadeel van van het vele optreden was wel dat we weinig tijd hadden om ter plekke nieuwe contacten te leggen.”

Op dit moment heeft het uitbrengen van de single prioriteit. In de komende maanden wil de band meer materiaal opnemen met Johan Kooi, en op die manier langzaam naar een album toewerken. Ook staan optredens in onder meer Apeldoorn, Emmen en Eindhoven op de planning.

Met het oog op de voorrondes van de POPgroningen Talent Award 2015 die deze week beginnen, vroegen we Karel om advies voor de deelnemers van dit jaar. “Zorg dat je goed bent voorbereid, heel goed oefenen. Ga steeds met een timer erbij dezelfde set van 20 minuten spelen en perfectioneren. Toen wij meededen hadden we weinig podiumervaring, dus de voorrondes waren erg leerzaam. De finale in Vera was pas ons 10e optreden, inmiddels zitten we op ongeveer 50.”

The Blind Roofers zijn live te zien op:
5 februari Cleopatra, Groningen (Preipop)
16 februari De Brasserie, Emmen
27 februari De Kleine Generaal Apeldoorn
6 maart Simplon, Groningen (voorprogramma Friends of the Family)
17 mei Feel Good Market, Eindhoven