Winnaars eerste 2 voorrondes POPgroningen Talent Award bekend

Appingedam/Leek – Op vrijdag 6 en zaterdag 7 februari vonden in Bar Meneer Jansen te Appingedam en Poppodium Punt 1 in Leek de eerste 2 voorrondes van de POPgroningen Talent Award 2015 plaats. In totaal negen Groninger bands betraden het podium en werden tijdens hun optreden beoordeeld door een jury.

Bij de eerste voorronde bestond de jury uit Richard Postma (Tartarus, Doomstar), Wigo van de Schoot (Muziekschool Westerkwartier, IVAK), Jan Hesseling (Art Carnivale). De juryleden van de tweede voorronde waren Bastiaan Nijbroek (Boxful of Trees, artiestenmanager), Wouter de Boer (wishfulmusic, Noorderzon) en Gabriël Micheneau (Punt 1). Zij hadden de lastige taak om uit de optredens twee bands te kiezen die door gaan naar de halve finales.

Voorronde #1 (Bar Meneer Jansen, Appingedam)
De sound van City of Life laat zich het beste omschrijven als stadionrock, groots opgezette songs die snel de vergelijking met Kings of Leon of een U2 in de jaren ‘80 oproept. Met goed doordachte composities en sterke drumpartijen weet de band indruk te maken. Hoewel zanger Indy zich in zijn presentatie meer kan ontwikkelen tot een echte frontman, zijn de zangpartijen meer dan frontman-waardig.

Aan energie geen gebrek bij The Movement, de tweede band van de avond. Vooral gitarist en zanger Kevin is in zijn spel bewust bezig het publiek te vermaken, andere bandleden lijken weinig met elkaar te communiceren. Dit zorgt dat de muzikanten niet overtuigen als band. The Movement lijkt wat dat betreft nog geen richting te hebben gekozen, nummers variëren in stijl tussen punk, classic rock of funk. Met meer afwisseling in tempo en een doorontwikkelde eigen stijl ziet de jury graag wat ze in de toekomst gaan doen, want de aanleg lijkt er zeker te zijn.

Tied Laces uit Groningen is geen onbekende. Vorig jaar nog speelde dit viertal zich naar de finale van deze bandwedstrijd. Opvallend is hoezeer de band zich ontwikkeld heeft in de tien maanden sindsdien. Op het podium van Bar Meneer Jansen staat een hechte band, die consistent is in zijn samenspel. Een puntje van aandacht is contact maken met het publiek, des te meer zij met hun muziek en uitstraling de potentie hebben een fanbase op te bouwen.

Afsluiter in Appingedam is disco-punk-feestband Partiboi. Dit eigenzinnige trio laat zich niet in een hokje drukken, zowel muzikaal als in keuze voor een taal van de songteksten. Nederlands, Frans, Duits, Engels en Italiaans schijnt allemaal voorbij te komen. Helaas zijn al deze talen live moeilijk te onderscheiden, al behoeft een tekst als ‘get your booty, ride it up’ geen verdere uitleg. De band brengt een ongedwongen feeststemming, die aanstekelijk werkt. Met behulp van een gekkere podiumpresentatie en meer contact met het publiek komt dat feestje er zeker, het publiek in Appingedam was daar al voor te porren.

Voorronde #2 (Poppodium Punt 1, Leek)
Mr. Memoir trapt de avond in Punt 1 af. Een energievolle presentatie waarbij zowel MC als DJ het publiek proberen mee te krijgen. De interessante combinatie van hiphop en reggae kan nog wel een spanningsboog gebruiken, maar speelt Mr Memoir voor eigen publiek dan gaat het dak er zeker af.

Een sterke afwisseling volgt wanneer 99zero hun rock/electro begint te spelen. Ze spelen met conventies en zoeken het experiment op, zeer gewaagd. Het resulteert wel in een rommelige en verwarrende show. Er is ruimte voor verbeteringen en dit zal met veel live spelen en het zoeken naar de juiste podiumpresentatie nog wel eens een hele interessant act kunnen worden.

Nadat het achtergrondkoor, de blazers- en ritmesectie van Oes een voor een het podium opkomen is het duidelijk dat ze net even iets anders is dan haar twee voorgangers. Wat volgt is een hele sterke show. De jury vraagt zich af of ze een langere show van drie kwartier aankunnen. Kunnen ze het publiek blijven boeien als ze op de grotere festivals gaan spelen? De potentie is er zeker.

The Life Jagged weet precies wat ze willen. Ze staan zelfverzekerd op het podium en er is een goede interactie met het publiek. Onderling mogen ze nog wel meer contact hebben om het plaatje af te maken. De jury hoort vleugen Pearl Jam en adviseert om vooral door te gaan met wat ze doen, een 90’s grunge revival zit er zeker aan te komen.

Net als 99zero zoekt ook Nevelia de muzikale uitdaging op. Onverwachte wendingen en verrassende composities. Wat de nette colbertjas van de bassist en de plaatsing van de frontman/gitarist recht voor de drummer toevoegt aan de show is niet helemaal duidelijk. Werken ze dit uit tot een passend geheel dan zal de show, in combinatie met bassist die wel heel erg hard losgaat, helemaal kloppen.

Uit de twee voorrondes heeft de jury gekozen voor City of Life en Oes. Beide bands zien we terug in de halve finales.

Komend weekend zijn de volgende twee voorrondes. Op vrijdag 13 februari in Boelie’s Pub in Winschoten en zaterdag 14 februari in Jongerencentrum Avalon te Zuidhorn.

Foto: 99zero, © Jan Lenting