Winnaars POPgroningen Talent Award voorronde 3 en 4 zijn bekend

Winschoten/Zuidhorn – Vrijdag 13 en zaterdag 14 februari vonden de derde en vierde voorrondes van de POPgroningen Talent Award 2015 plaats. Dit maal reisden de tien acts, de jury en POPgroningen af naar Boelie’s Pub in Winschoten en naar Jongerencentrum Avalon in Zuidhorn. Laatstgenoemde is overigens dit jaar voor het eerst een locatie voor de Talent Award.

Per voorronde mogen vijf bands zich presenteren voor de jury en het publiek. Bij de derde voorronde, welke plaatsvond in Winschoten, bestond de jury uit Bastiaan Nijbroek (Boxful of Trees, artiestenmanager), Christiaan Moorman (popronde) en Douwe Doorduin (Vera).  De juryleden van de vierde voorronde in Zuidhorn waren Richard Postma (Tartarus/Doomstar), Christiaan Moorman (popronde) en Patrick Wijninga (Kanaalpop). Aan de jury de taak om uit deze tien bands slechts twee bands te kiezen die door gaan naar de halve finales.

Voorronde #3 (Boelie’s Pub, Winschoten)

Tom Kootstra mag het spits afbijten vanavond. De jonge singer-songwriter staat deze avond niet alleen op het podium, maar speelt samen met zijn band. Door zijn mooie akkoordengebruik en goeie gitaartechniek is het een prettig optreden, maar de composities zijn nog iets te lang. Je ziet dat de band nog weinig samen heeft gespeeld en misschien was het sterker geweest als Tom alleen op het podium had gestaan.

De drie goed uitziende mannen van Travelguide staan klaar op het podium. Een gitarist, pianist en een drummer op een cajón spelen zoetsappige popliedjes. Het blijft alleen een allemaal een beetje te gecontroleerd. Je ziet wel dat zij goed op elkaar in gespeeld zijn en hebben veel interactie met elkaar en met het publiek. De nummers lijken alleen nog iets te veel op elkaar, waardoor er weinig dynamiek in de set zit.

Hans Hanneman, een grote man die kleine liedjes kan zingen. Maar naast de kleine liedjes, weet hij samen met zijn band een goede set neer te zetten. De communicatie tussen de bandleden onderling is erg goed: als er iets mis is, dan kunnen zij dat meteen oplossen. Tekstueel zitten de nummers goed in elkaar, net als de composities. Alleen kunnen deze wellicht nog iets spannender gemaakt worden.

Een band die met zichtbaar veel plezier op het podium staat is Sheepskin Wolves. De nummers hebben strakke ritmesecties en de band beschikt over een frontman met lef. Misschien iets te veel, want het lijkt een beetje alsof het draait om de frontman. De band mag best vaker hun eigen momentje pakken, wat kan resulteren in een beter samenspel onderling.

Aan Läcker de taak om de avond af te sluiten. De band straalt enthousiasme uit, spelen met veel plezier en krijgen hierdoor het publiek mee. De nummers beschikken over een goede ritmesectie en de muziek is origineel: niemand in het Noorden doet dit. Er wordt zowel in het Spaans als in het Engels gerapt, maar de rapflow is nog niet helemaal optimaal. Wel heeft de frontman een leuke presentatie.

 

Voorronde #4 (Jongerencentrum Avalon)

De avond begint timide met Alfonse y Señor León. Het intro pakt direct de aandacht en de band heeft een natuurlijke dynamiek in het samenspel. De stijl doet een beetje denken aan filmische muziek, wat af en toe iets te lounge-achtig is. De heren zoeken muzikaal gezien grenzen op, maar het contact met het publiek miste een beetje.

De tweede band van vanavond is Erling. Ook zij hebben een originele sound wat doet denken aan triphop/shoegaze/electro. Een bijzondere sound en in elk nummer zit iets interessants. Toch jammer dat er onderling, maar ook met het publiek, nagenoeg geen contact is. Dit zou verbeterd kunnen worden, zodat het wat spannender wordt voor het publiek, maar ook voor henzelf.

Vrolijkheid wordt gebracht door Victors Village. Het gehele plaatje van de band klopt en de energie komt over. Zelfs met een ‘klein’ liedje weet de band het publiek stil te krijgen. Boeiende performance en de verrassende breaks zijn kenmerkend, maar tekstueel gezien zou het nog wat sterker kunnen.

Caius Bonus speelt traditioneel en de bandleden zijn ontzettend enthousiast. De band staat als een huis: de muzikanten spelen waanzinnig goed en de zangeres zet een ijzersterke presentatie neer. Er gebeurt van alles op het podium en toch is het een organisch geheel. Alhoewel zou ‘less is more’ af en toe wel fijner zijn.

De laatste band van de avond is Ten Years Today. De catchy garagenummers zijn muziek met ballen, inclusief verrassende gitaarsolo’s. De frontman is duidelijk gegroeid, maar aan het samenspel onderling kan nog wat gewerkt worden. De zanger trekt nu iets te veel aandacht naar zich toe.

Uit beide voorrondes heeft de jury twee bands gekozen die door mogen naar de halve finales in Simplon: Hans Hanneman en Victors Village.

Dit weekend staan er weer twee voorrondes voor de deur: op vrijdag in café De Toeter Veendam en op zaterdag in Jeugdsoos De Pluu in Winsum.