Winnaars voorronde 5 en 6 van POPgroningen Talent Award bekend

Veendam/Winsum – Vrijdag 20 en zaterdag 21 februari vonden de vijfde en zesde voorrondes van de POPgroningen Talent Award 2015 plaats. Dit maal reisden de tien acts, de jury en POPgroningen af naar café De Toeter in Veendam en naar jeugdsoos De Pluu in Winsum.

Per voorronde mogen vijf bands zich presenteren voor de jury en het publiek. Bij de vijfde voorronde, welke plaatsvond in Veendam, bestond de jury uit Richard Postma (Tartarus, Doomstar), Teo Lazarov (Simplon, Cutting Edge) en Douwe Doorduin (Vera). De juryleden van de zesde voorronde in Winsum waren Bastiaan Nijbroek (Boxful of Trees, artiestenmanager), Laurens Dijkstra (wishfulmusic) en Rutger Smit (Simplon). Aan de jury de taak om uit deze tien bands slechts twee bands te kiezen die door gaan naar de halve finales.


Voorronde #5 (Café De Toeter, Veendam)
Marjoram, als eerste band van de avond, speelt nummers met goede composities waarbij de randjes worden opgezocht. De jury vond dat het nog wel wat energie miste en het er daardoor nog niet helemaal uitkomt. Wel bespelen ze allemaal heel goed hun instrument en is de cellist ook een interessante toevoeging.

Vikings In Tibet bracht hele warme songs met een natuurlijke dynamiek. Er was wel wat aan te merken op de composities, want daar gebeurde soms wel heel veel in, probeer daarin rust te vinden was de jury van mening. Het samenspel was ook fijn om te zien, de band had veel contact onderling en communiceerden goed op elkaar.

Het enthousiasme van de drummer was iets wat zeker opviel bij WRG BRENT, heel mooi om te zien. Toch voelde het optreden wel aan als een grote jamsessie. Als de band nog meer werkt aan nummers met een kop en staart en daar dan de zanger bij voegen die wel heel erg lekker zijn eigen ding doet dan moet het wel goed komen in de toekomst

Wat opviel bij Big Brothers Band was dat de gitarist wel heel erg goed is voor z’n leeftijd, mooi om te zien! Een puntje van kritiek was er ook. Namelijk dat de bassist en keytarist (!) nog wel iets meer mogen samenspelen. Het enthousiasme straalt van de band af, helemaal de zanger en leadgitarist hebben er enorm veel lol in.

De Anti-D’s zetten een wel heel erg sterke en strakke presentatie neer. Wel hebben ze duidelijk geluisterd naar hun helden en vind de jury dat hun eigen sound er nog wel meer sterker uit mag springen. Verder is het een geoliede machine, heeft iedereen zijn eigen rol en wordt er goed gecommuniceerd tussen de bandleden

Voorronde #6 (Jeugdsoos De Pluu, Winsum)
Eerste band van de avond was Dramali. Zij hadden een te gek gebruik van off-beat percussie wisselingen die de show fris en afwisselend maakte. Het gebruik van Groningse en Afrikaanse invloeden naast elkaar komt nog enigszins verwarrend over, als dit meer naar elkaar toe wordt getrokken en de band een serieuze stap in de popscene zet dan kan dit nog wel eens een hele interessante band worden.

De leden van Speiker waren zeer goed op elkaar ingespeeld, dit was duidelijk te merken aan de sterke communicatie onderling op het podium. Wat de jury nog wel opviel was dat er nog te veel een mix van stijlfiguren waren, daardoor is het lastig om als één geheel over te komen. Er mist nog uniformiteit.

De bassist en drummer van Vault Pack hadden er duidelijk zichtbaar veel zin in. Dit zorgde voor een sterke ritmesectie en fijne composities. Wel jammer dat de band geen contact maakte met het publiek. Er was geen connectie. De eigenwijze manier waarop beide frontmannen op het podium stonden past wel perfect bij het genre dat ze spelen.

The Dino’s rockten lekker, hadden een goede energie en heel eigen nummers. Je ziet drie stoere mannen staan die alles geven, maar als er dan tussendoor heel zoetjes een nieuw nummer wordt aangekondigd breekt dat met de stoerheid en energie die vanuit de muziek komt. Al met al was het een genot om naar de band kijken.

Vera’s Charm wisten wat ze aan het doen waren, er was een hoog niveau van samenspel en techniek. Het leek ze heel makkelijk af te gaan. Er was nog wel wat aan te merken op de zanger, want het stemmetje dat werd opgezet werd duidelijk met een verkeerde techniek uitgevoerd. Met een paar zanglessen is dit snel verholpen. Gezien de leeftijd zijn het zeer goede muzikanten en de jury ziet er ook zeker wel potentie in.

Uit beide voorrondes heeft de jury twee bands gekozen die door mogen naar de halve finales in Simplon: Vikings in Tibet en The Dino’s.

Dit weekend staan er weer twee voorrondes voor de deur: op vrijdag de Fox in Stadskanaal en op zaterdag in Jongerencentrum Express in Uithuizen.