De laatste twee finale acts van de POPgroningen Talent Award zijn bekend!

Groningen – Na acht voorrondes die op verschillende locaties in de provincie hebben plaatsgevonden, was het donderdag 19 maart tijd voor de tweede halve finale. De laatste vijf bands hebben gestreden voor een plek in de finale. Een week daarvoor vond de eerste halve finale plaats die werd gewonnen door Vikings in Tibet en Marble Heart. Op deze avond zal blijken wie het tegen hen twee op zal gaan nemen in de finale op 24 april in Vera.

De laatste vijf bands mochten zich opnieuw presenteren aan de jury en publiek. Deze avond bestond de jury uit Bastiaan Nijbroek (Boxful of Trees, artiestenmanager), Wouter de Boer (wishfulmusic, Noorderzon), Sjors Kiewiet (programmeur Simplon en Madnes Festival), Douwe Doorduin (Vera) en Teo Larazov (programmeur Simplon UP, schrijver Cutting Edge).

De jonge rockers van The Anti-D’s mogen het spits afbijten. Zij maken goed gebruik van de ruimte op het podium en zetten een prima presentatie neer. Met hun stevige indie-rock laten zij zien wat ze in huis hebben. Toch mist er hier en daar wat overtuigingskracht. De nummers hebben vrijwel dezelfde opbouw, waardoor er amper groei in de set zit. Maar met het een-na-laatste nummer weten de heren het publiek en de jury weer helemaal in te pakken

De nonchalante Hans Hannemann en z’n Lone Riders spelen overtuigend op een haast te klein podium. De composities zijn geweldig en de heren weten precies wat ze moeten doen. Toch moeten zij ervoor waken dat dit niet hun valkuil gaat worden. Het komt soms iets te ingestudeerd over en mist daardoor emotie. Verder beschouwt de jury de band wel als uniek, omdat er verder in Groningen niemand is die dit soort muziek maakt.

City of Life staat goed op het podium en heeft een zanger met een fantastisch stembereik. Ze hebben duidelijk nagedacht over hun geluid en spelen daarbij ook nog eens super strak. De zanger mist alleen nog een beetje de houding van een frontman en zal wat meer contact kunnen gaan zoeken met het publiek. De heren komen serieus over en hebben een goede sound. De vraag is alleen of de vijver niet iets te groot is. Er zijn best veel bands die muziek maken in ditzelfde straatje.

Na enige vertraging begint de charismatische Oes met haar band. Zij komen overtuigend over en de zangeres durft daadwerkelijk mensen in het publiek recht in de ogen aan te kijken. De nummers steken goed in elkaar en het komt haast over als een big band. Wel zonde dat de intonatie van de backing vocals niet helemaal kloppen, deze komen wat slecht naar voren. Ook vind de jury het jammer dat er gebruik gemaakt wordt van gitaar backing tracks, want die gitarist op het podium zou het prima zelf kunnen.

De heren van The Mandrills weten hoe zij moeten rocken. De nummers zijn stabiel en staan goed in het rock-genre. Aan de presentatie van de band kan nog wel wat gewerkt worden. De frontman staat er zelfverzekerd bij met zijn gitaar, waardoor de drummer en de bassist qua presentatie wat wegvallen. Wel ziet de jury potentie in de jonge heren en zou graag meer van ze willen zien.

De jury koos de volgende twee bands die door mogen naar de finale in de Vera op 24 april: Hans Hannemann en Oes!

Foto bovenaan: Hans Hanneman. Foto’s in tekst: City of Life en The Mandrills