Eerste twee finalisten POPgroningen Talent Award bekend

Groningen – Na acht voorrondes die op verschillende locaties in de provincie hebben plaatsgevonden, was het donderdag 12 maart tijd voor de eerste halve finale. In totaal zijn er tien halve finalisten en de in de eerste halve finale hebben vijf bands gestreden voor een plek in de finale. Ditmaal werd de strijd niet gestreden in de provincie, maar in poppodium Simplon in Groningen.

De vijf gekozen bands mochten zich opnieuw presenteren voor de jury en voor het publiek. Deze avond bestond de jury uit Christiaan Moorman (Popronde), Merlijn Poolman (Subsonic/Simplon), Laurens Dijkstra (wishfulmusic), Stefan van der Wielen (Orange Skyline) en Bram Staats (Kudo Studio, uitvoerend muzikant).

De avond begint enthousiast met Tied Laces. De band weet meteen de zaal mee te krijgen met zijn overtuigende ‘poppy’ liedjes en bezit voldoende originaliteit. Ze krijgen zeker het publiek mee, maar de nummers zijn soms nog iets te onsamenhangend. De structuur van de nummers lijken ook nog iets te veel op elkaar. De jury vindt dan ook dat de uitwerking nog wat optimaler zou kunnen, maar ziet zeker potentie in de vier heren.

Vikings in Tibet brengt mooie, gelaagde nummers met interessante drumpartijen. De heren komen serieus over en de jury spreekt zelfs, muzikaal gezien, over lokaal overstijgend. Over de muziek is zeer goed nagedacht, evenals de presentatie. Toch komt dat laatste een beetje onnatuurlijk over. De band is overtuigend, wellicht al verder dan lokaal. Is deze band klaar voor het grotere werk?

The Dino’s betreden het podium boordevol energie. Een show vol leuke elementen en een degelijke presentatie zorgen voor een vermakelijk optreden. Echter komt het geheel nog niet helemaal solide over. De bassist is wel heel erg enthousiast, waardoor de andere bandleden nauwelijks hun moment kunnen pakken. Afgezien daarvan denkt de jury dat deze band goed zou passen op regionale festivals.

Een dynamische presentatie wordt gebracht door Victors Village. De band staat op het podium als een band die weet wat die wil. De band wordt gekenmerkt door slimme composities en brengt dit enthousiast over op het publiek. De vraag is alleen of dit enthousiasme niet iets te gemaakt is. De band heeft er wel zichtbaar plezier in en het feit dat de band er een beetje een grap van maakt, zorgt ervoor dat er zeker potentie in zit.

De heren van Marble Heart komen sympathiek over. Een frisse verschijning boordevol energie, wat helaas niet helemaal door komt in de zaal. De band lijkt cohesie met elkaar te hebben en bezit voldoende originaliteit. Toch is het tempo in ieder nummer nagenoeg gelijk, wat ervoor zorgt dat de verschillende invloeden verdoezelen in allemaal uptempo liedjes. De enigszins lieflijke liedjes mogen wel wat vuiger, wat sexyer gebracht worden door de zanger.

De jury koos de volgende twee bands die door mogen naar de finale in de Vera op 24 april: Vikings in Tibet en Marble Heart!

Foto bovenaan vlnr: Vikings in Tibet en Marble Heart. Foto’s in tekst: Tied Laces, The Dino’s en Victors Village. © Jan Lenting