Winnaars laatste twee voorrondes POPgroningen Talent Award bekend

Stadskanaal/Uithuizen – Vrijdag 27 en zaterdag 28 februari vonden de laatste twee voorrondes van de POPgroningen Talent Award 2015 plaats. De laatste tien acts, de jury en POPgroningen reisden af naar Fox in Stadskanaal en Jongerencentrum Express in Uithuizen.

Per voorronde mogen vijf bands zich presenteren voor de jury en het publiek. Bij de zevende voorronde, welke plaatsvond in Stadskanaal, bestond de jury uit Roelof Bieze (Café Mingelmouse, OpblaasPOP), Teo Lazarov (Simplon, Cutting Edge) en Wouter de Boer (Noorderzon, wishfulmusic). De juryleden tijdens de laatste voorronde waren Bram Staats (Kudo Studio, producer, uitvoerend muzikant), Stefan van der Wielen (zanger Orange Skyline) en Laurens Dijkstra (wishfulmusic). Aan de jury de taak om uit de tien geselecteerde bands slechts twee bands te kiezen die door gaan naar de halve finales.


Voorronde #7 (Fox, Stadskanaal)
De avond begint met liefelijke liedjes van Mees. Een boeiend optreden met interessante en sterke tekstuele liedjes. De band heeft een fantastische verschijning, maar de interactie tussen elkaar mist nog wat. De lapsteel is een sfeertoevoeging en daardoor gebeurd er iets nieuws in de singer-songwriter hoek, maar de dynamiek in de set mist nog wel.

Mijke Eryng speelt een goed opbouwende set. Ze straalt lef uit en staat zelfverzekerd op het podium. De nummers bezitten een climax en de muziek klinkt spannend voor het publiek. De jury constateert wel dat de drummer meer moet zorgen voor het tempo, en niet de frontvrouw. Want daar heb je tenslotte een drummer voor.

Veel enthousiasme wordt gebracht door Rum&Skunk. De band maakt gebruik van het hele podium en de show ziet er goed doordacht uit. De strakke beats en de intelligente hiphop maakt het een feestje om naar te kijken en te luisteren. Maar heeft deze band het coachingstraject echt nodig?

The Mandrills heeft strakke drumpartijen en een ontzettend goed gitaarspel. De zanger beschikt over veel charisma, maar de drummer en bassist stralen nog te weinig uit. Er kan nog wat meer gevarieerd worden in de nummers, maar de potentie is er zeker.

Duroc laat zien dat het hele plaatje klopt. De band stond als een huis en zet een goede show neer met hitgevoelige nummers. De band vult elkaar goed aan en stralen ontspannenheid uit. Alleen de zanger zingt met een ietwat afgeknepen stem, wat op den duur wel eens een beetje zou kunnen storen.


Voorronde #8 (Jongerencentrum Express, Uithuizen)
Aan WINSTON de taak om het spits af te bijten. De band wordt gekenmerkt door een interessante stem van de zanger en veel gitaarsolo’s. De vraag is alleen of het nodig is om overal een gitaarsolo in te verwerken. Individueel zijn het erg sterke muzikanten, maar het samenspel ontbreekt nog een beetje.

De goed geklede mannen van Marble Heart bestijgen het podium en spelen met veel energie. Het samenspel onderling valt direct op, maar de band valt nog iets te veel onder de schaduw van de zanger. Wel zoeken de bandleden contact met elkaar op een natuurlijk manier en spelen alsof ze het al jaren doen.

De derde band van vanavond is Lonely in Harlem. De frontvrouw zet een goede presentatie neer en op het moment dat de band los gaat, gaat iedereen gezamenlijk hierin mee. Toch zijn de nummers iets te voorspelbaar en kwamen de verschillende stijlelementen niet helemaal goed uit de verf.

Knight Susan beschikt over muzikanten die weten van hun instrument wat voor toevoeging het kan hebben binnen een nummer. Sommige stukken in de composities zijn erg clever en de band speelt erg strak. Er gebeurt ontzettend veel op het podium, wat soms een beetje chaotisch lijkt. Het is een goed georganiseerde gekte. Maar misschien iets te veel gekte?

De enthousiaste en charmante frontman van The Rising Sun speelt samen met zijn band een overtuigende set. De band is gegroeid en heeft nog meer groeipotentie: de nieuwe nummers zijn volwassener geworden en de toetsenist en bassist spelen interessante harmonische stukken. De saxofonist is een leuke toevoeging, maar het herhalen van zangmelodieën gebeurt net iets te veel.

Per voorronde werd er één band uitgekozen die in een van de twee halve finales mogen strijden tegen de andere halve finalisten. De jury heeft gekozen voor The Mandrills en Marble Heart.

Donderdag 12 en 19 maart vinden de twee halve finales plaats in Simplon. Beide avonden gaan de deuren open om 20:00 uur en het is gratis entree.