Vikings In Tibet wint POPgroningen Talent Award

Groningen – Op vrijdag 24 april vond in Vera de finale van de POPgroningen Talent Award plaats. Vier Groninger acts betraden het podium en werden tijdens hun optreden beoordeeld door een professionele jury. De jury bestond uit Peter Weening (muziekprogrammeur Vera), Peter van der Heide (muziekjournalist Dagblad van het Noorden), Joey Ruchtie (muziekprogrammeur Oosterpoort), Bastiaan Nijbroek (Boxful of Trees) en Harmen Ridderbos (frontman Town Of Saints). Zij hadden de lastige taak om uit de 4 optredens één act te kiezen die zich de winnaar van de POPgroningen Talent Award mag noemen.

De grote zaal van Vera is al flink gevuld als de 10-koppige Nederpop act Oes het podium betreed. Frontvrouw Marloes Pieksma zet samen met haar band een zeer solide presentatie neer. Over de show hebben ze goed nagedacht, de band staat als een huis en ook Marloes staat haar mannetje op het podium. Het voelt wel een beetje té doordacht aan, alsof er een routine wordt afgegaan. Hierdoor mist het nog wel wat pit en komt minder natuurlijk over als dat het zou moeten. Als Oes dit weet te verbeteren is Groningen een zeer sterke Nederpop act rijker.

Het gemis aan natuurlijke presentatie en interactie is totaal niet ter sprake bij de tweede act van de avond, Hans Hannemann. Samen met z’n band The Lone Riders brengt zanger, gitarist en pianist Hans Hannemann een fijne combinatie van americana en blues die doet denken aan het werk van Tom Waits en Nick Cave. De rauwe lage stem van Hans past perfect bij de muziek die ze maken, maar daarin schuilt ook een gevaar. Er mist nog enige variatie in de zanglijnen van Hans waardoor het geheel ietwat vlak blijft. Als Hans en zijn Lone Riders nog iets meer het experiment zouden opzoeken wordt de act, door de jury omschreven als “The Deep South uit het Noorden”, nog sterker en zou het zelfs kunnen concurreren met eerdergenoemde invloeden.

Waar Oes en Hans Hannemann zich laten begeleiden door een band zijn de Vikings in Tibet de eerste act van de avond die als één collectief op het podium staan. De interactie tussen de leden en het enthousiasme waarmee ze spelen valt dan ook duidelijk op. De cohesie waarmee ze als band op het podium staan is minder aanwezig in de keuze van de zang in de muziek. De arrangementen zijn zorgvuldig gekozen en maken het zeer interessant om naar te luisteren, spannend en muzikaal sterk. Het enige wat nog niet helemaal duidelijk is, is de rol van de zang. Bij postrock is de zang vaak onderschikt aan de muziek, het wordt gebruikt als instrument en dat gebeurt bij de Vikings niet. Daardoor klopt het plaatje nog niet helemaal. Als ze uitzoeken hoe dit bij elkaar past hebben ze zeker iets moois in handen.

De laatste band van de avond is Marble Heart. Het allereerste optreden dat ze hadden was in de voorronde van de Talent Award en om dan in zo’n korte tijd in de grote zaal van Vera te staan getuigt van gedrevenheid en enthousiasme. Dat laatste is dan ook goed te zien tijdens hun show. Vooraan het podium wordt er gedanst en ontstaat er zelfs een ware moshpit. Marble Heart is duidelijk de publieksfavoriet van de avond. De jury heeft nog wel wat opmerkingen over de show. Zo is duidelijk te zien dat de band nog hun plek op het podium aan het vinden is. Met het enthousiasme zit het wel goed, maar de zelfverzekerdheid van de leden kan nog meer worden. “Meer spelen en optreden” luid dan ook het advies van de jury. Zeker weten dat de band dit gaat doen, want goede nummers en een drive hebben ze zeker.

Terwijl de jury zich buigt over wie de winnaar van 2015 gaat worden, verzorgen de winnaars van vorig jaar, The Blind Roofers, nog een optreden voor het wachtende publiek. Na lang beraad is de jury er dan toch unaniem over uit wie de winnaar is; Vikings in Tibet.

De band wint hiermee optredens op Eurosonic 2016 en de Sena Performers Pop NL Award in de Melkweg in 2016 en speelt dit jaar op Bevrijdingsfestival Groningen, De Nacht van Kunst & Wetenschap, Festival Hongerige Wolf, PageFestival, Keetpop en Night of the Guitars. Ook zal er een coachingstraject worden gestart met een professional uit het werkveld die de band voor een jaar lang gaat coachen. Verder kan gebruik worden gemaakt van een deel van het lesaanbod van de Academie voor Popcultuur (Hanzehogeschool) en  Kunst & Multimedia (Noorderpoort), heeft Westerhaven Muziek een waardecheque beschikbaar gesteld die de band kan besteden in hun winkel en geniet de band de nodige roem.

Benieuwd geraakt naar Vikings In Tibet? Ze treden binnenkort op tijdens Bevrijdingsfestival Groningen, op het Local Heroes podium, samen met nog 9 andere talentvolle Groninger acts.

 

Foto: Vikings in Tibet, © Jan Lenting.