Rustige en intieme tweede editie van 4 Mei in het Park

De middag startte om 13:00 uur met een optreden van The Blind Roofers, de winnaars van de POPgroningen Talent Award 2014. De eerste stelletjes en vriendengroepen hebben zich dan reeds in het gras genesteld met een kleedje of een deken.
Halverwege de swingende set van het vijftal brak het wolkendek voorzichtig open. Tussen de optredens werden er door verschillende dichters teksten voorgedragen, waaronder de huisdichter van de Groningse Rijksuniversiteit, Jephta de Visser. Er kwamen verhalen aan bod over neusharen, verscheidene soorten meisjes, en natuurlijk het stadspark zelf. Maar ook speciaal geschreven werk in het kader van 4 mei. Een andere indrukwekkende, serieuze noot werd gebracht door Evanne Dongstra met haar gedicht over stilte.
Awkward i, tijdens zijn optreden bijgestaan door een celliste en violiste, zorgde voor een glimlach op de gezichten van de mensen. En met de bekerwinst van de lokale FC nog vers in het geheugen werd zo ongeveer elk intermezzo tussen de bands door stadsdichter Kasper Peters gebruikt voor een lofzang over de club. Maar daarnaast had ook hij speciaal werk voor 4 mei geschreven.
Vlak voor aanvang van Orange Skyline brak de zon eindelijk door, toeval? Vast niet, met zo’n naam. De meegebrachte zonnebrillen waren geen overbodige luxe en ze speelden 30 minuten lang hun eerste semi-akoestische set ooit. Lees op de Bevrijdingsfestival Blog een interview met de jongens over 4 en 5 mei: http://www.bevrijdingsfestivalgroningen.nl/blog/vrijheid-en-herdenken-met-orange-skyline
Ondertussen liepen de meisjes van Meneer Bakker’s Luistervinken tussen het publiek met gouden envelopjes. Elke envelop bevatte een versje met daarop vluchtige regels die ze hadden opgevangen uit gesprekken. Ongemerkt werden verschillende bezoekers met een cryptische boodschap van vier zinnen verrast.
Tangarine had vlak voor aanvang nog een klein technisch mankement, maar het duo kon na een snelle reparatieklus het laatste optreden van de middag geven, met ‘Move On John’ als laatste nummer van de dag. Maar voor iedereen naar huis ging was het laatste woord nog aan stadsdichter Peters. Met de woorden van het door Willem Wilmink vertaalde gedicht nog in het achterhoofd kan men tevreden terugkijken op een rustige en verrassende, maar ook intieme dag in het Stadspark. Een fijne voorbereiding én aanvulling op de 2 minuten stilte om 20:00 uur.

Foto: © Knelis

 
4 Mei in het Park is onderdeel van het project Vóórvijfmei. Voor meer informatie: www.voorvijfmei.nl. Voor meer informatie over het Bevrijdingsfestival Groningen: www.bevrijdingsfestivalgroningen.nl