Derde provinciebrede Groninger popmeeting

Maandagavond 16 november 2015 was de Basement van VRIJDAG de locatie voor de derde provinciebrede Groninger popmeeting, georganiseerd door POPgroningen in samenwerking met VRIJDAG. Door middel van een email en poll voorafgaand aan de derde editie is er gekeken naar welke onderwerpen behoefte aan is en aan de hand hiervan is het programma opgesteld. Tijdens de avond waren diverse spelers uit het Groninger popveld aanwezig om kennis en ervaringen uit te wisselen, waaronder Camara van der Spoel (VRIJDAG) en Ebrien den Engelsman (Kunstraad Groningen). Daarnaast was er een panel met onder andere Bastiaan Nijbroek (Boxful of Trees), Ruben Huizing (Pagefestival), Marcel Duzink (Muzink music consultancy), Merlijn Poolman (programmeur Simplon) en bands View For a Day en Vera’s Charm. Tevens was er gelegenheid tot nader kennis maken en ervaringen/kennis uit te wisselen, doordat alle aanwezigen werden opgesplitst in kleinere groepen. Presentatie werd verzorgd door Gijs Nillessen.

De avond startte met gastspreker Camara van der Spoel. Zij kwam wat vertellen over subsidies en fondsen die handig kunnen zijn voor muzikanten. Daarnaast sprak Ebrien den Engelsman namens de Kunstraad het publiek toe over wat zij kunnen betekenen in het Groninger popveld.

Presentator Gijs nodigde vervolgens het panel uit op het podium om plaats te nemen op de banken. Waar het gesprek nog rustig begon, eindigde dit programmaonderdeel met flink wat interactie met het publiek. Discussies over subsidies, het nut van muziekopleidingen, kostenplaatjes van festivals, gages van bands: veel onderwerpen kwamen ter sprake welke van verschillende kanten werden belicht.

Alle aanwezigen werden in groepen verdeeld op het gebied van werkdiscipline (festivals, podia, muzikanten). Op deze manier konden de bezoekers nader kennis met elkaar maken en relevante zaken bespreken in een kleiner comité. Aan de hand van een aantal onderwerpen is gediscussieerd met elkaar om van elkaar te leren. De onderwerpen Do It Yourself/ cultureel ondernemen en samenwerken kwamen aan bod. Tot slot was er een gezellige borrel.

Aan de hand van de vele positieve reacties vanuit het Groninger popveld achteraf mag er geconcludeerd worden dat de derde provinciebrede Groninger popmeeting geslaagd is en daarom zeker voor herhaling vatbaar.

Foto’s: © Floris Duijn