Euforie, muzikale wendingen en bewustwording van elkaar: Vikings in Tibet

De POPgroningen Talent Award is de opstap voor Gronings muzikaal talent. Dit jaar won Vikings in Tibet de felbegeerde prijs inclusief allerlei optredens. Hoe kijkt de band terug op de avond van de finale en vooral: waar zijn ze nu mee bezig?

Euforie
Na het winnen van de POPgroningen Talent Award 2015 was er een euforische stemming bij de heren van Vikings in Tibet. De shows die je krijgt bij het winnen van deze prijs zijn volgens hen tof, omdat je op deze manier veel ervaring op kan doen door lekker veel te spelen. Het coachingstraject, wat ook onderdeel is van de prijs, kwam op het juiste moment voor Vikings in Tibet. Na een aantal shows in de zomer ligt de focus op dit moment op het schrijven en het opnemen van nummers.

“Je bent nu wel gewoon een jaar lang de winnaar van de Talent Award en dat is wel een goed label. De fijnste shows die we er aan over houden moeten nog komen, zoals een mooie spot op Eurosonic en het optreden in de Melkweg tijdens de Sena Performers POPnl Award. Daar leven we wel echt naar toe.” Vooruit kijken doet de band ook al erg goed. De heren zijn weliswaar nu bezig met opnames, maar na het mixen gaan ze wat mensen contacten en kijken wat de reacties hier op zijn. “Je kunt pijlen wat je met die nummers kan doen. De plaat is hetgeen wat je bent, dat is je muziek. En daar ga je mee kijken wie er geïnteresseerd zijn”, aldus de band.


Muzikale wending

Onlangs heeft Vikings in Tibet ook een live-opname van Orange Sounds op YouTube geplaatst, met de achterliggende gedachte dat het altijd goed is om zoiets online te hebben staan. “We zien het als een mooie afsluiter van een bepaalde muzikale periode van ons en dit is een mooi beeld van Orange Sounds wat meer uit onze begintijd is.” De nummers die ze nu aan het schrijven zijn klinken wat anders, maar ook Orange Sounds komt terug op de nieuwe plaat.

De plaat die onlangs is opgenomen bevat een wat andere sound. De muziek komt meer vanuit ritmesecties en is wat korter en groovy-achtiger in plaats van groot en sferisch. De postrock invloeden zijn er grotendeels wel vanaf naar eigen zeggen en er is plaats gemaakt voor wat meer frisse gitaargeluiden met reverb. Toch is in de nummers wel een duidelijk Vikings-geluid te horen. “De vier opgenomen nummers vormen de basis voor het album. Alleen al bij deze vier merk je echt dat het vier verschillende zijweggetjes zijn die op een of andere manier wel onze eigen sfeer hebben en dat is heel tof. Ieder nummer is net wat anders ingevuld, de ene draait op een tokkelgitaar en de andere om een groovy-achtige beat, maar dat is juist heel tof.”

Bewust worden van elkaar
Het schrijfproces van de band is nu anders gegaan dan voorheen. Het schrijven is op een nieuwe manier benaderd om het als een band te doen in plaats van één of twee bandleden. Voor het coachingstraject heeft de band gekozen voor Geert van der Velde (The Black Atlantic, Black Oak), echter was er tussen beide al contact voor de POPgroningen Talent Award. Toch heeft het winnen van deze prijs ervoor gezorgd dat het contact en het coachingstraject intensiever werd. “Het belangrijkste wat we van Geert geleerd hebben is dat we bewust zijn geworden van elkaar en van de manier hoe we schrijven.”

Vikings in Tibet wilden Geert heel graag als een soort klankbord zodat hij kan vertellen wat hij vindt van de dingen waar ze mee bezig zijn. “We waren aanvankelijk drie dagen lang muziek met elkaar aan het maken en daarbij heeft hij bij het schrijven van White Room een grote rol in gespeeld. Vooral in het dwingen om niet meteen het eerste idee uit te gaan werken, maar om proberen structuren over hoop te gooien. Vooral niet meteen verdwalen in details. Je hoeft niet meteen het juiste akkoord aan te slaan, maar ga hiermee spelen om te kijken hoe het voelt en ook of de dynamiek goed aanvoelt. Dat soort dingen hebben we vanuit de samenwerking wel echt ontwikkeld.“

Geert heeft als het ware goed geholpen bij een juiste ‘werkflow’, dat de heren geconcentreerd samen aan het werk kunnen gaan. En vooral dat ze bewuster worden van hetgeen wat ze aan het doen zijn. “Wij willen heel graag ons eigen ding doen en Geert heeft wel gemerkt dat hij niet compleet boven op ons moet gaan zitten, want daar voelen wij ons niet comfortabel bij. Hij heeft ons ook vrij genoeg gelaten zodat we onszelf konden ontwikkelen. We hebben onze eigen vorm gevonden wat betreft muziek maken en daar heeft hij wel aan bijgedragen. We hebben nog steeds veel contact met hem. De zangopnames gaan we nog opnemen en daar zal hij ook zeker bij aanwezig zijn.”

Nieuwe plannen
Vlak voor Eurosonic wordt er een een nieuwe single uitgebracht, waarvoor de band ook een videoclip gaat opnemen. Daarnaast willen ze ook iets fysieks kunnen geven aan mensen tijdens Eurosonic, een soort EP.

Rond februari of maart duikt de band nogmaals de studio in om nog een aantal nummers op te nemen. De basis is voor het album al gelegd met de reeds opgenomen nummers, maar om later nog een keer nummers te schrijven en op te nemen, creëert de band een heel gevarieerd album. “We geven dan nummers een plekje die tussen de eerder opgenomen nummer past. Onze uitdaging is wel om een gevarieerd album te maken, maar dat het toch wel één geheel is. We gaan heel gemakkelijk alle kanten op, wat aan de ene kant onze valkuil kan zijn, maar aan de andere kant is dat ook zeker onze kracht.”

“We gaan binnenkort beginnen met het bouwen van een eigen repetitieruimte in de Biotoop. We willen dan een ruimte die in de eerste plaats van ons is, maar die we willen delen met andere bandjes. We gebruiken het dan als repetitieruimte en om preproducties op te nemen.”

 

Foto: © Floris Duijn

Vikings in Tibet – White Room (Official Video)