Grunnsonic 2016: sfeerverslag zaterdag 16 januari

Drie knallende middagen en avonden later, mochten we gelukkig lekker afkicken van Grunnsonic met een extra zaterdagmiddag. Een dag die stond in het teken van David Bowie, wat na zijn overlijden deze week extra bijzonder was en een mooie gelegenheid om op te dragen als eerbetoon aan het icoon dat David Bowie was.
Elke act speelde een show van een halfuur inclusief een eigen bewerking van een zelfgekozen David Bowie nummer. De acts waren verdeeld over een route van drie verschillende podia die elk een bepaald David Bowie tijdperk moest voorstellen. Alle covers zouden worden beoordeeld door een drie-koppige jury van David Bowie kenners en in samenwerking met GasTerra en het Groninger Museum zou er een prijs van € 1000,- worden uitgereikt die de act kan investeren om verder te komen in de muziek.

De eerste locatie die van start ging was de Berlin Era Stage die zijn plek vond in café Peter Pan. De act die de middag mocht aftrappen was Model Depose die ondanks de sneeuw toch het hele café wist te vullen met publiek. De band wist het publiek te overtuigen van hun fandom tijdens het spelen van hun cover inclusief David Bowie t-shirt. Vikings In Tibet wisten toch na drie dagen vol optredens de energie bij elkaar te rapen om een stevige set te spelen van hun kenmerkende muziek en wisten David Bowie eigen te maken. Duroc wist, zeker na de lovende recensies van 3voor12, de Berlin Era Stage flink te vullen en hun tweede optreden op Grunnsonic net zo lekker te spelen.

De Kult was de tweede locatie waar de Electronic Era Stage haar plek vond. Hier was duidelijk te merken dat de liefhebbers van electronische muziek misschien een wat moeizame start hadden na drie lange dagen feest en een knallende avond in &ZO en betekende dat voor Jasper Staal dat hij het spits mocht afbijten in een rustige zaal. De sfeer was er zeker niet minder om en hij bood naast zijn heerlijke set, ook stukken fruit in ruil voor handshakes aan. De eerste producer om een eigen versie van een David Bowie nummer te laten horen en dat deed hij goed en met veel bas. Toen het tijd was voor tweede act Bananaz, wist het publiek de Electronic Era Stage al beter te vinden en deed Bananaz het alles behalve rustig aan. De setting was heel anders dan de avond ervoor maar de power van zijn set inclusief creatieve David Bowie cover niet.  Jeftuz volgde met trouwe achterban en vulde Kult zowel met luisterend publiek en zijn kenmerkende remakes van nummers waar zijn cover als gegoten tussen paste.

Derde locatie die los ging was de oude vertrouwde Jack Daniel’s Barn, omgetoverd tot de Ziggy Stardust Stage, die deze week al heel wat acts een podium bood. De Kat heette de eerste mensen welkom met hun instrumentale set en zette vast de toon voor de Barn. The Blind Roofers wisten er voor te zorgen dat de Barn deze extra middag ook goed vol stond en speelden ze een ijzersterke set inclusief een heerlijke cover van David Bowie. Daarna was het tijd voor Avery Plains die geheel gepast de tent omver blies en zo de week in de Jack Daniel’s Barn afsloot.

De laatste act KIN speelden hun set de Berlin Era en trakteerde het publiek van Café Peter Pan op hun muziek die week perfect afsloot. Publiek dat KIN eerder zag spelen in de Warhol kwam er achter dat de band daar al een cover van David Bowie had gespeeld. Voor de niet Bowie kenners was dit bijna niet opgevallen omdat het zo’n natuurlijk onderdeel van de set was. De jury dacht er ook zo over en beloonde de band met de prijs voor beste cover. Zo was de band niet alleen de afsluitende act van de week en dag maar mochten ze ook die prachtige cheque te waarde van € 1000,- meenemen. Beter konden we David Bowie niet eren en wat was het een perfecte afsluiting van een succesvol Grunnsonic.