Sfeerverslag POPgroningen Talent Award voorronde #1 Groningen

De eerste voorronde vond niet ver van huis plaats. Waar de andere voorrondes plaats zullen vinden in de provincie, trapten we nu af bij VRIJDAG in onze mooie hoofdstad Groningen. Met vier acts, omdat Drico helaas moest afzeggen, was het tijd om te beginnen aan de eerste avond van de POPgroningen Talent Award.

De driekoppige jury bestond dit keer uit; Niels van der Wielen, gitarist en vocalist bij de band Orange skyline, Pieter Kleinhout, manager bij Muzink van o.a. The Cool Quest en Rutger Smit, programmeur van FestiValderAa en manager van Vikings In Tibet.

In de kelder van VRIJDAG druppelde langzaam maar zeker de mensen binnen. Het publiek bestond overduidelijk uit trouwe achterban van de acts die meededen. Een kleurrijk geheel van trotse familie en enthousiaste vrienden.

Na de eerste aankondiging van Berend Versteeg, die de rest van de avond aan elkaar zou presenteren was het aan de band Vinco, om als eerste 20 minuten te spelen voor publiek en jury. Licht zenuwachtig begonnen ze aan de set vol muziek wat een grote samensmelting was van verschillende stijlen. Naarmate de set vorderde kwam de band voorzichtig los en waar het af en toe nog wat aan samenspel en interactie met het publiek ontbrak, werd het nu duidelijk dat we te maken hadden met een band waar hoogstwaarschijnlijk de meeste bandleden meeschrijven aan de muziek en dat al deze creativiteit alleen nog wat meer samen moest komen om de bijna futuristische sound eer te doen. Een goed begin van de avond. De jury trok zich, zoals dat hoort bij de POPgroningen Talent Award, elke 20 minuten ombouwtijd terug in een ruimte naast het podium om de eerste indrukken gelijk te verwerken op papier en discussies te voeren om daarna snel klaar te staan voor de volgende act. Het was de beurt aan Lars Koehoorn, de enige singer-songwriter deze voorronde.

Het feit dat Lars alleen met zijn gitaar op het podium stond, deed hem niks. Hij leek vertrouwd en geoefend achter de microfoon en vertolkte zijn nummers met dezelfde houding en een dynamische stem. Liedjes met een hoog pop gehalte, vol potentie om het publiek mee te laten zingen met de herkenbare koortjes. Dat bleef nog even uit, Lars speelde door en kreeg de zaal hier en daar zelfs stil.

SheepSkin Wolves. Een enthousiaste frontman die zijn, in eerste instantie nog een beetje timide, band leidde. Misschien nog niet zoveel podiumervaring maar daar was het enthousiasme niet minder om. De jongens knalden er met veel plezier hun set uit en hadden overduidelijk goed nagedacht om op verschillende momenten interactie te zoeken met het publiek.

De mannen van The Dino’s kregen de eer om de avond af te sluiten. Geheel in stijl begonnen ze de set met gedimde lampen en zetten ze een sterke set neer met een duo frontmanschap. Het was duidelijk dat ze heel wat uren hebben samengespeeld en leek het soms zelfs een beetje te veel op de automatische piloot te gaan. Toch leek onder andere de drummer lekker los te gaan en de groove te voelen en was het de perfecte afsluiter.

Inmiddels was het tijd voor de jury om niet alleen de laatste act te bespreken maar ook om te gaan bepalen wie er door zou gaan naar de halve finale in Simplon. De jury kwam terug in de zaal en werd aan het publiek voorgesteld door presentator Berend om vervolgens de microfoon over te nemen om de feedback voor de bands al vast door te nemen en uit te nodigen voor een gesprek aan het einde van de avond, naast het juryrapport wat elke act zal ontvangen. Uiteindelijk was het moment daar om de act die door zou mogen bekend te maken en na een goed overleg kwam de jury tot de conclusie dat Lars Koehoorn de meest geschikte act zou zijn en geloven ze dat hij het in zich heeft om er ook in Simplon alles uit te halen wat er in zit. Gefeliciteerd Lars! Een geslaagde avond die de toon heeft gezet voor de rest van voorrondes die nu in de provincie zullen plaats vinden om dan terug te komen voor de halve finales in Simplon en natuurlijk de uiteindelijke finale in Vera.