Sfeerverslag POPgroningen Talent Award voorronde #2 Leek

Bijgekomen van kick-off in Groningen was het tijd voor de tweede voorronde van de POPgroningen Talent Award die dit maal plaats vond in Leek, in het Cultureel Centrum Agora. Een prachtig podium om op te spelen en voor het publiek fijn om naar te kijken. Het publiek kwam binnen, de jury was verzameld en de acts zaten in de backstage klaar om te beginnen.

De jury die deze avond mocht gaan analyseren, bestond uit Teo Lazarov, o.a. hoofdredacteur DATmag en oudprogrammeur van Simplon UP, Fenneke Schouten, producer en frontvrouw van FENN en Gabriël Michenau, voormalig programmeur Punt 1 in Leek.

Laws Of Motion was de eerste act van de avond en mocht voor een al prima verzameld publiek spelen, het was duidelijk dat de band het podium te gek vond en de lichtman was enthousiast om de band te voorzien van creatieve spots. De keurig geklede jongens knalden er een set uit dat aan arena-rock deed denken. De van te voren gemelde invloeden waren duidelijk terug te horen. Ging het soms nog wat mis met contact zoeken tussen bandleden, maakte de solo in het laatste nummer en de uithaal van de zanger dit optreden een goed begin van de avond.

De tweede act was singer-songwriter Savannah. Een jonge meid met een verlegen en bijna aandoenlijke uitstraling. Een flink contrast met de vorige act maar ze bewees het podium meer dan aan te kunnen. Na een zenuwachtige start liet ze de zaal luisteren naar haar gevoelige liedjes. Getalenteerd en bewapend met een mooie, licht hese stem, kreeg ze de zaal af en toe stil en beloofde de avond meer diversiteit te krijgen.

Na de wat meer intieme geluiden was het tijd voor The Big Top. Het oog werd ook zeker getrakteerd bij deze set, met een perfect gestylede band die voor een volle zaal mocht spelen. Waar de frontvrouw af en toe nog wat statisch bleef, was er overduidelijk een feestje op het podium gaande met hele goeie muzikanten. Balkan invloeden die soms bijna als reggae klonk en bewegelijke liedjes. Het publiek had nog wel meer willen dansen maar had in elk geval veel luister plezier.

Na veel verschillende stijlen werd het podium nu bestormd met een set vol pop. De catchy liedjes van Franky Age, zoals hitjeswaardig Barcelona, getuigden van een sterke frontman die een goed band omzich heen had verzameld. Misschien waren de nummers niet ontzettend origineel, dansbaar waren ze wel. Het feit dat er een snaar was geknapt, een derde optreden op rij, mocht de pret niet drukken.

De avond werd afgesloten met een flink staaltje geluid van de band McScallywag. De band koos voor een eigen indeling van het podium en de muzikanten stonden op een rij te spelen voor het publiek. Zo viel het ook mooi op dat ze allemaal wat groens in hun kleding hadden. Interactie was er ook genoeg, zo rende de gitarist het publiek nog in. Feestmuziek was het zeker, je kon niet om de Ierse pub en biertent vibe heen. Er mocht misschien nog wat op kwaliteit in geluid gelet worden, maar een feest was het zeker.

De jury ging een laatste keer in overleg. Na wat overleg kwamen ze er toch uit en werden ze voor het podium voorgesteld door presentator Eric Kuizinga, die de hele avond aan elkaar wist te praten. Net zoals voorgaande voorronde was het aan de jury om nog kort wat feedback door te lopen en aan te geven en natuurlijk om uiteindelijk de act bekend te maken die we terug zullen zien in de halve finales in Simplon. Gabriël Michenau wist het publiek voor elke act te laten klappen en uiteindelijk te juichen voor niemand minder dan Franky Age die deze voorronde op zijn naam mocht zetten. De band ging voor een groepsknuffel en gaf de jury een hand. Die zien we terug in maart! Gefeliciteerd Franky Age!