Sfeerverslag POPgroningen Talent Award voorronde #3 Appingedam

Na de eerste voorrondes was de toon gezet en was het alweer tijd voor de derde voorronde van de POPgroningen Talent Award in Bar Meneer Jansen te Appingedam.

De driekoppige jury bestond dit keer uit Rutger Smit, jureerde ook al bij de eerste voorronde in Groningen en Chris van der Ploeg, bekend van I Took Your Name en Audiotransparent.  Nadat de derde jurylid, Stephen Huizen, niet aanwezig kon zijn, viel Sjoerd Nijland, creatief producent bij Oerol en bedenker van de POPgroningen Talent Award, in. Gabriël Micheneau was vanavond geen jurylid maar de presentator. Bekend in Appingedam en zelf heel wat avonden doorgebracht in Bar Meneer Jansen, was hij de perfecte host van de avond.

De avond begon rustig maar per act wisten steeds meer mensen Bar Meneer Jansen te vinden voor muziek. De act waarmee de avond werd afgetrapt was singer-songwriter Tom Kootstra die we vorige week al zagen bij McScallywag. Nu geen bak geluid á la Ierse pub maar folky zang en gitaar. Hij begeleide zich zowel semi-akoestisch als electrisch. Na wat extra aanpassingen in geluid, ondanks de soundcheck en wat gestuntel met kabels, was het tijd voor het publiek om te genieten van Tom zijn eigen geluid in gitaarspel en zang. Met interessante technieken op de gitaar, die hij overduidelijk al een tijdje bespeeld en originele manieren van zingen. Zonder enkele schaamte liep hij onversterkt de ruimte in om tussen het eerste publiek te zingen en liet zien dat ook een singer-songwriter een knallend begin van de avond kan zijn.

Volgende act was de band Pure Harvest. Met de hele band gehult in witte hemden, schuine lokken en een flinke dosis energie. De frontman nam de tijd om op het podium te komen en schudde eerst de handen van de eerste rij, om vervolgens tussen de bandleden te stappen en een flink staaltje rockmuziek te maken. Misschien niet de meest originele muziek maar goed uitgedacht was het zeker. De ritme sectie was lekker en er werd duidelijk interactie gezocht met het publiek. Met de juiste dosering zal deze band zeker nog meer kunnen schitteren.

De eerste hip-hop act van de POPgroningen Talent Award was Revo. Het feit dat het podium qua techniek iets anders in elkaar zat dan van te voren gedacht, liet de rapper niet tegenhouden. Met zijn producer (en soms backup MC) naast het podium, die de ene na de andere strakke beat liet klinken, zette Revo een geloofwaardige en oprechte show neer. Eerlijke teksten, een gewaagd stukje acapella en goed contact met het publiek. Revo paste zich goed aan de omgeving aan en gaf een verfrissend optreden.

Het vierkoppige J.R. Smith & The Meteorites was aan de beurt om hun set te spelen. In styling zaten ze misschien niet helemaal op één lijn maar bewezen ze wel allemaal muzikanten van niveau te zijn. Na even warm te moeten draaien kwamen ze dan toch op gang en bleken er best wat potentiële fans in het publiek te zitten.

Aan het einde van de avond was Vera’s Charm als laatste act. Wat gelijk opviel was het feit dat ze geen bassist hadden, maar daar werd de show niet minder om! Met een flinke dosis energie en een sterke frontman, begonnen ze de set gelijk met een knallend liedje. De jongens straalden heel veel energie en enthousiasme uit wat direct door het publiek werd opgevangen. Klonk de zang soms nog wel wat tricky voor de stembanden, wisten ze wel een vette en geloofwaardige set neer te zetten.

Na de vijf acts was het inmiddels tijd voor een laatste juryberaad die na een hele avond analyseren en overleg weer een act moest aanwijzen om door te mogen gaan naar de halve finales in Simplon. Afsluitende act Vera’s Charm is de uitgekozen act van de derde voorronde van de POPgroningen Talent Award! Gefeliciteerd jongens!