Sfeerverslag POPgroningen Talent Award voorronde #4 Veendam

Alweer op de helft van de voorrondes van de POPgroningen Talent Award met de vierde voorronde die plaatsvond in Hotel Parkzicht, Veendam.

De jury bestond dit keer uit Stefan van der Wielen, frontman en co-writer van Orange Skyline, Tzanto Koot, boeker en manager bij Rookies Agency en Ruben Huizing, boeker en promotie bij de Walrus en Pagefestival. De presentatie werd door Berend Versteeg op zich genomen.

Sleazy Affair was de eerste act, alleen leek die niet geheel op zijn plek te zijn in een voorronde van de POPgroningen Talent Award. Een band met vrienden die graag samen spelen, wist met de solo’s de aandacht van het publiek hier en daar te pakken. Er werd nog wel op het podium overlegd wat het volgende nummer zou zijn in de set en was het nog niet helemaal duidelijk wat de band probeerde uit te stralen.

De volgende act, Skodiacs, wist de jury te boeien met de naam. Deze band leek misschien niet helemaal geschikt om mee te doen aan zoiets als de POPgroningen Talent Award maar de band wekte meteen een sympathieke uitdrukking. De gitaar van de frontman leek glamrock te voorspellen maar niets was minder waar. Ook deze band leek uit kameraden te bestaan die heel graag blues spelen. Het laatste nummer zat vol enthousiasme en daar staken ze het publiek dan ook zeker mee aan.

De derde act was het opvallende Black Melon. Elk bandlid zag er goed verzorgd uit, al bleek het een onverwachte combinatie met de muziek die vervolgens werd gespeeld. Een interessante combinatie tussen disco en harde rock werd neergezet. De ster van de band bleek de drumster te zijn die niet alleen vol energie haar drumspel neerzette maar ook veel zong, wat de band de eigen en opvallende verschijning gaf. Was de balans in de verschillende invloeden soms nog niet helemaal duidelijk en miste het hier en daar nog wat dansbaarheid, was er zeker potentie om er een strakkere show van te maken.

The Gunshow besloten het podium niet genoeg te vinden en de helft van het optreden voor het podium uit te voeren. Een gedurfde move die goed uitpakte. De show knalde er vanaf de eerste minuut in en het publiek leek het heerlijk te vinden. Een theatrale podiumpresentatie die, ondanks wat serieus, goed paste bij het genre. Niet ontzettend origineel maar het was absoluut duidelijk wat ze wilden neer zetten en dat deden ze dan ook gewoon.

De laatste act van de avond was Hollow Men. Een band die nog maar drie maanden bestaat maar de jonge jongens wisten al een goeie set neer te zetten. Het plaatje leek in elk geval al te kloppen. Zo probeerden ze verschillende dingen uit in hun nummers, die soms nog wel iets meer catchy mochten zijn maar, het is duidelijk welke kant het opgaat. De dynamiek in het geluid was sterk en juist dat experimentele was fijn. Er is overduidelijk nog wat te groeien maar veel potentie leek het al wel te hebben.

Zoals elke avond was het nu de taak voor de jury om alle notities en commentaar van de avond door te nemen en een act uit te roepen die toegevoegd mag worden aan de halve finale line-up. Na wat geheen en weer, was het dan tijd om weer op het podium te klimmen en werd de jury nu ook aan het publiek en de bands voorgesteld.
Ruben Huizing presenteerde nog wat feedback in het kort voor elke act, naast het juryrapport die elke act zelf nog ontvangt en was in alle haast bijna vergeten te vertellen welke act nou door mocht naar de volgende ronde. De keuze viel voor Hollow Men! De band viel elkaar gelijk in de armen in een grote grouphug en pakten de kans om mooie foto’s te maken op het podium. Gefeliciteerd Hollow Men! We zien jullie weer in Simplon!