Sfeerverslag POPgroningen Talent Award voorronde #5 Winsum

De vijfde voorronde van de POPgroningen Talent Award vond plaats in De Pluu in Winsum. De jury bestond uit Rutger Middendorp, docent aan de Academie voor Popcultuur, Richard Postma, eigenaar label Tartarus Records en vocalist/gitarist bij Ortega, Bram Staats, van KUDO STUDIO en drummer bij Cool Moon. Gabriël Micheneau mocht voor de derde keer de presentatie op zich nemen.

De avond begon rustig met singer-songwriter Kerwin. Een eigenzinnige verschijning die op geheel eigen manier zijn gitaar bespeeld en creatieve nummers neer wist te zetten. Hij wist het schaarse publiek goed aan het lachen te krijgen maar dat ging af en toe ten koste van hemzelf. De zelfspot was vermakelijk maar niet nodig want hij wist een heel eigen geluid neer te zetten. Zowel met ukulele en gitaar wist hij zijn verhaal over te brengen.

Een hele andere verschijning maar niet minder vermakelijk was de band Sopar. Tijdloze blues door enthousiaste mannen. De gitarist wist het publiek en de fotograaf om zijn vinger te winden met zijn charismatische podiumpresentatie en solo’s. Ze mochten hier en daar nog wel wat meer buiten de lijntjes kleuren maar ze wisten een duidelijke set neer te zetten.

The Movement was de derde act van de avond. Een flinke dosis energie en geluid. De band kon bijna wel een groter podium gebruiken, zo ging er bijna een microfoon om in alle enthousiasme en dit sloeg ook aan bij het publiek. Ook al was de set niet heel dynamisch en ging het grotendeels vol gas, was er overduidelijk veel potentie te zien en mochten we genieten van een steengoeie zanger.

Hackberry was de eerste instrumentale act van deze POPgroningen Talent Award editie. De set begon met een sample van een operazangeres die keurig afgespeeld werd en toen ruimte maakte voor de strak uitgevoerde composities. De bandleden leken helemaal op te gaan in elkaars muzikaliteit en vergat soms dat het publiek ook wel mee wil doen. De band leek in elk geval potentie te hebben om een mooi verhalende act te worden.

De laatste act van de avond was rapper Dk. Hij leek zijn rol als rapper goed te snappen en de verhalende functie daarvan. Hij bleek veel verschillende onderwerpen te observeren en vertolkte zijn verhaal in zijn raps. De beats konden nog wat interessanten en vernieuwender maar de oprechtheid en kwam goed over.

Na het uiteindelijke juryberaad en het gebruikelijke feedback rondje voor de deelnemende acts, werd uiteindelijk The Movement gekozen om door te gaan naar de halve finale.