Sfeerverslag POPgroningen Talent Award voorronde #8 Uithuizen

De laatste voorronde van de POPgroningen Talent Award vond plaats in Jongerencentrum Express, in Uithuizen wat zorgde voor een mooi gemengd publiek tussen achterban van de acts en jeugd die tussen de bands door hun eigen DJ set mochten draaien in de ruimte naast de zaal. De jury voor de laatste voorronde bestond uit Ruben Huizing, programmeur van Pagefestival en café de Walrus, Teo Lazarov, journalist bij Dagblad van het Noorden en DATmag en Kris Groenewold, productie Kadepop.

99zero mocht de avond aftrappen. Tweekoppige band of niet, de ruimte op het podium werd goed gebruikt met een drumstel en veel electronische gear. Helaas waren electronische samples en backing tracks niet altijd goed afgemixed en kwam zo het dansmoment in een nummer niet altijd tot z’n recht. De bandleden hadden even de tijd nodig om erin te komen maar zaten vervolgens compleet in hun eigen muziek en straalde de beleving er vanaf.

The Mandrills bestaat normaal uit een volledige band maar is voor deze POPgroningen Talent Award een solo act door frontman/zanger. Met een prachtige dobro gitaar leek de enige ‘mandrill’ volkomen op z’n gemak te zijn en bewees zijn beheersing op gitaar. Ondanks de sterke uitvoering van de nummers leken ze zich toch perfect te lenen om full band gespeeld te worden in plaats van singer-songwriter-stijl.

Don’t Feed The Panda was de volgende in de line-up en overduidelijk een band die bestond uit vrienden die graag samen muziek maken. Desondanks ontbrak het juist in samenspel en speelde de drummer vaak te vol en hard. Toch had de band een sympathieke uitstraling en leken ze er veel plezier in te hebben wat het publiek beviel.

De een na laatste act was Mental Shark Bite. Een bijzondere band om naar te kijken en luisteren. De zang had een eigen stem en maakte vaak melige opmerkingen tussen nummers door wat het erg eigen maakte. Er leek een groot contrast te zijn tussen bassist en drummer, de één leek het erg naar zijn zin te hebben terwijl de ander erg in gedachten leek te zijn.

De afsluiter van de avond en van de acht voorrondes, was Crispy Joe. Een act die het goed voor elkaar had, sterke muzikanten die het overduidelijk naar hun zin hadden. Ook al waren de nummers hier en daar wat braaf, was het over het algemeen erg toegankelijke muziek die het goed kan doen. Aan het einde van de, toch wel erg korte set, werd er nog een viool bij gehaald die zorgde voor een mooie mix tussen klassiek en pop.

Na de acts was het tijd voor de laatste juryberaad van de voorronde en zou er nog 1 act toegevoegd worden aan de line-up van de halve finales in Simplon. Uiteindelijk maar toch was de jury er uit en was het ditmaal aan Teo om de deelnemende acts te vertellen wat eventuele verbeterpunten zouden kunnen zijn en dat er een juryrapport hun opgestuurd zou worden. Zonder band of niet, werd The Mandrills (of moeten we The Mandrill zeggen) gekozen om door te mogen naar de halve finale. Hiermee betekend dat we de eerste fase van succesvolle voorrondes kunnen afsluiten en dat de acts zich mogen voorbereiden op hun set in Simplon.

Tijdens de halve finales zal er elke avond twee acts worden gekozen door een professionele jury, die door mag naar de uiteindelijke finale in Vera, op 22 april. De halve finales vinden plaats op 10 en 17 maart, de aanvang is 20.30u en voor iedereen gratis toegankelijk.