The Movement wint POPgroningen Talent Award 2016

Groningen – Op 22 april vond in Vera de finale van de POPgroningen Talent Award plaats. Vier Groninger acts mochten spelen voor de titel en werden beoordeeld door een professionele jury. De jury bestond uit Peter Weening (muziekprogrammeur van Vera), Peter van der Heide (muziekjournalist Dagblad van het Noorden), Joey Ruchtie (muziekprogrammeur Oosterpoort, Bastiaan Nijbroek (managementbureau Boxful of Trees), Geert van der Velde (o.a. The Black Atlantic, Black Oak). De avond werd gepresenteerd door Nathan de Vries (BNN).

De avond mag worden afgetrapt door Kira en haar band. Toegankelijke popmuziek uitgevoerd door steengoede muzikanten en Kira met prachtige stem. Met veel enthousiasme wordt de set aan elkaar gepraat en laten ze horen veel verschillende stijlen aan te kunnen meten. Toch lijkt het nog niet helemaal duidelijk of de band een geheel moet vormen of begeleiding is van een singer-songwriter en vraagt de set ondanks de strakke uitvoering, toch nog om duidelijkere keuzes.

De tweede act van de avond is Hollow Men. Een band die als een geheel staat en vol beleving de muziek speelt. Aan ambitie geen gebrek met een goed uitgedachte set en een crew die mee is genomen om het optreden zelfs van een lichtshow te voorzien. Potentie is er zeker maar de muziek mist hier en daar nog wel wat pit.

Catchy nummers en frontman waar je naar blijft kijken. Bij Franky Age is het duidelijk dat het zijn act is en de band er ter begeleiding is. Deze bestaat uit super goede muzikanten maar mogen nog wel meer in dienst van de muziek spelen, zo klinkt het nog wat rommelig.

De laatste act van de avond is The Movement. Met veel plezier, chemie en aanstekelijk enthousiasme weten de jongens een bomvolle Vera mee te krijgen in hun muziek. De band gaat los op het podium met nummers die niet allemaal even sterk zijn maar wel knallend worden uitgevoerd. De sound klopt en het publiek wil duidelijk meer.

Terwijl de jury zich voor een laatste keer terugtrekt om tot een besluit te komen, spelen de winnaars van vorig jaar, Vikings In Tibet, een set voor het wachtende publiek. De jury is er over uit en roept The Movement als winnaar van de POPgroningen Talent Award 2016.

De band wint hiermee een deelname aan de SENA performers POPnl Awards in de Melkweg in 2017, een optreden op Eurosonic 2017, Flinke Pink, Pagefestival, Nacht van Kunst & Wetenschap, Hongerige Wolf, FestiValderAa, ReitdiepPOP, Keetpop en een optreden op het Local Heroes podium op het Bevrijdingsfestival Groningen op 5 mei dit jaar. Ook wint men een jaar lange coachingtraject door een professional uit het popwerkveld, een waardecheque bij Westerhaven Muziek en deelname aan het lesaanbod van de Academie voor Popcultuur (Hanzehogeschool) en Kunst & Multimedia (Noorderpoort).

Benieuwd geraakt naar The Movement? Ze treden binnenkort op tijdens Bevrijdingsfestival Groningen, op het Local Heroes podium, samen met nog 9 andere talentvolle Groninger acts.

The Movement, Foto: © Jan Westerhof