Sfeerverslag Local Heroes stage Bevrijdingsfestival Groningen 2016

Donderdag 5 mei was het Bevrijdingsfestival in Groningen en daar was POPgroningen ook weer te vinden met de programmering op het Local Heroes podium. Zomerse temperaturen, een diverse line-up en een hoge opkomst maakten het tot een gezellige en succesvolle dag.

Met een helderblauwe lucht en een fel brandende zon, begon de dag rustig op gang te komen en was het aan het singer-songwriter duo MyDearestDear om de dag op het Local Heroes podium af te trappen. Met kleine, breekbare folk liedjes wisten ze het eerste publiek naar het podium te lokken die rustig plaats namen op meegebrachte kleedjes in het gras. Lawaai van een soundcheck van Podium Noord en Dansen bij de bus bracht het duo niet van stuk en wisten ze het zomergevoel te versterken met hun muziek.

DraMali maakte dit zomerse gevoel helemaal af. Het veld was inmiddels goed gevuld met mensen en hun kleedjes, maar DraMali wist vlakbij het podium een groep mensen te verzamelen die het niet konden laten om te dansen op de ritmische en jazzy afrobeat van de band. Helaas door autopech moest de band later beginnen en moest de set, tot teleurstelling van het publiek en de band zelf, ingekort worden.

Duroc gaf eerder in een interview met 3voor12 Groningen aan, graag te willen spelen op het Bevrijdingsfestival in Groningen. Overduidelijk gelukt en er bleek heel wat achterban in het publiek te zitten. De mannen speelden catchy rockliedjes, zoals van te voren door presentatrice Lara Harbers al beloofd, en het publiek stond er van te genieten.

De vierde act van de dag was Willie Darktrousers & De Splinters. De driekoppige formatie liet tijdens de soundcheck al merken goed nagedacht te hebben over de sound en presentatie. Dat verklaarde later ook de stofzuiger die op het podium was neergezet. Met intrigerende teksten en vette sound speelde de band zijn set en was het hoogtepunt toch het nummer over de stofzuiger, waar je raad het al, de stofzuiger aanging en als extra soundscape gebruikt werd.

De vijfde plek in de set was voor de winnaar van de POPgroningen Talent Award gereserveerd. Dus het was de beurt aan The Movement om hun ding te doen. En dat deden ze. Inclusief de grote opblaasbare ballen die vijf voor vijf het publiek in werden gegooid, wisten ze er een knallend optreden van te maken en het publiek los te krijgen om te staan en te bewegen op de muziek. Dankbaar spraken de bandleden het publiek toe voor het vette optreden en dit smaakte duidelijk naar meer!

Hoe fel de zon ook brande en hoe lang de rij voor water ook was, Marble Heart ging ervoor en knalde hun set enthousiast vol met harde popliedjes. Met Eurosonic 2016 op hun naam leek een optreden op het Local Heroes podium hartstikke logisch en ze bewezen dat ook maar eens.

Roelie Vuitton stond ditmaal inclusief band op het podium en wist zo zijn set nog dynamischer te maken. Met verschillende soorten invloeden uit de hip-hop en met het vette live effect van de band wist hij het publiek te vermaken. De muziek zat goed in elkaar en werd strak gespeeld, Roelie liet een kwetsbare kant van zichzelf zien en leek duidelijk te genieten van zijn nieuwe podiumformatie.

Inmiddels over de helft van de line-up heen en alweer aan het begin van de avond leek de rust wedergekeerd op het terrein en leken mensen bij te komen van de warme middag, de biertjes en vette hap. De muziek van Hans Hannemann en The Lone Riders kwam dan ook op het perfecte moment om de sfeer gezellig en actief te houden maar het publiek kon voorral lekker luisteren naar de heerlijke stem van Hans Hannemann en zijn mooie nummers.

De schemering begon langzaam maar zeker door te zetten toen het alweer tijd was voor de één na laatste act. De Kat. De band waar het puur draait om de muziek en heel wat publiek wist te trekken. Voornamelijk instrumentaal lieten ze zien waar ze goed in zijn. Goed op elkaar ingespeelde muziek met heerlijke bluesy solo’s. Geen moment werd er zang of tekst gemist. Eigenlijk mocht het nog wel iets minder licht buiten zijn, maar dat deed de band niks. Oplettend publiek zag opeens een standje verschijnen naast het podium, waar platen van de band werden verkocht.

KIN mocht deze dag afsluiten. Inmiddels was de zon compleet onder en dat maakte het tot een waar spektakel. Met hun eigenzinnige en snoeiharde mix van post-rock en alternative rock namen ze het publiek helemaal mee. Een perfecte afsluiter van de dag. Het veld gevuld met publiek die mee bewoog of het spektakel gewoon over zich heen liet komen. De lichtshow paste er perfect bij en liet vanavond zien dat KIN absoluut geschikt is voor grotere podia.

Een geslaagde editie met veel bezoekers, zon en muziek. Divers en voor ieder wat wils, perfect aangesloten op alle momenten die zo’n dag met zich meedraagt. Op naar Bevrijdingsfestival Groningen 2017!

Header foto: © Harold Zijp (bron: sfeerverslag Local Heroes 3voor12groningen)