andelijk Congres Popmuziekeducatie 2016

Op vrijdag 9 december 2016 vindt van 12:00 tot 18:00 uur in Neushoorn Leeuwarden het eerste landelijke congres over popmuziekeducatie plaats. Het congres wordt georganiseerd door Neushoorn Creatieve Hotspot en ROC Friesland College/D’Drive en is onderdeel van het Freeze Festival. Erik Benders (Kytopia), Lotte Loos (Effenaar/Backdrop), Jack Pisters (Pop-opleiding Conservatorium Amsterdam), Evert Bisschop Boele (Prins Claus Conservatorium), Chiel Dekkers (the Real Band), Thuur Caris (Minerva Academie voor Popcultuur), Niels Steenstra (Rijdende Popschool) en Urban House Groningen (Urban educatie) en Buma Music Academy verlenen medewerking aan het congres.

Het domein van de muziekeducatie is volop in beweging en de popmuziek heeft daarin een bijzondere positie. Poppodia ontdekken dat zij een interessante plek zijn voor kinderen en jongeren voor het geven van rondleidingen en muziekonderwijs. Muziekscholen ontdekken nieuwe vormen van lesgeven, zoals bandcoaching en peer-educatie. Studenten van conservatoria en artiestenopleidingen ontdekken een markt in het geven van workshops. Er is veel particulier aanbod op het gebied van popmuziek. Hiphop-gemeenschappen worden gezien als informele leeromgevingen. Er is veel aandacht voor talentontwikkeling, ook op het gebied van de popmuziek.

Het congres popmuziekeducatie richt zich op de Nederlandse kunsteducatie-instellingen, opleidingen zoals ROC’s met een aanbod het het gebied van kunst, cultuur en pedagogisch werk, conservatoria, commerciële aanbieders van kunsteducatie, poppodia en overheden.

Wat zijn de goede inspirerende voorbeelden? Wat zijn de do’s en don’ts voor educatieve organisaties? Wat zijn landelijke en internationale trends en ontwikkelingen? Wat zijn goede strategieën en methodieken? Waar hebben de verschillende doelgroepen eigenlijk behoefte aan? Naast lezingen en debat over dit onderwerp, wordt ook een aantal workshops gegeven. Hierin kunnen congresdeelnemers kennis maken met good practice met inspirerende voorbeelden.

Het congres popmuziekeducatie 2016 is een initiatief van Neushoorn en D’Drive/Friesland College, in samenwerking met Friesland Pop en Freeze Festival. Het congres vindt op vrijdag 9 december plaats in Neushoorn Creatieve Hotspot Leeuwarden, van 12:00 tot 18:00 uur.

Geïnteresseerd? Zet de datum in je agenda en meld je aan voor de nieuwsbrief via congrespopmuziekeducatie@neushoorn.nl.