Hoe speel je jezelf in de kijker tijdens ESNS17? Grunnsonic Workshop #2

De tweede Grunnsonic workshop vond plaats op 20 december in de vergaderruimtes van de Oosterpoort en was wederom o.l.v. Bastiaan Nijbroek. Vooraf aan deze tweede workshop waren de acts gevraagd om één of twee doelen op te stellen voor Grunnsonic, wie ze nodig hebben om deze doelen te bereiken en hoe ze die personen gaan benaderen.

Tijdens deze editie van de workshop werden de 60 aanwezigen in drie groepen verdeeld om in een kleiner comité de uitkomst van deze opdracht te kunnen bespreken. Groep 1 bestond uit hiphop acts en DJ/producers. Groep 2 en 3 bestonden beide uit bands en singer-songwriters. Het doel van de workshops was dat de muzikanten een plan opstellen om hun kansen tijdens ESNS optimaal te benutten.

Dit verslag gaat vooral over groep 1 en 2 omdat de verslaggever geen tijd had om bij alle groepen aanwezig te zijn. Toch kunnen de genoemde tips relevant zijn voor iedereen.

INZICHTEN EN TIPS UIT GRUNNSONIC WORKSHOP #2

GROEP 1: HIPHOP ACTS EN DJ/PRODUCERS
Groep 1 bestond uit de leden van hiphop acts Boyz in the Woods, Mr. Memoir, Manzi en producer The Binary Mind. Sjoerd Nijland van POPgroningen was gespreksleider, ondersteund door Doortje Hiddema van SPEC Entertainment.

Woensdagnacht is Grunnsonic de ideale ESNS afterparty
Goed om te weten voor de DJ/producers: woensdagnacht staat er voor ESNS niets gepland, maar wel voor Grunnsonic. Dit is dus een kans voor de DJ acts om mensen uit te nodigen voor hun show. Op dezelfde manier is Fre4knc opgepikt door Noisia.

Bouw online een internationaal netwerk op
Je hoeft je niet alleen op de Nederlandse markt te richten, online kan je tegenwoordig veel bereiken, bijvoorbeeld door mensen te volgen op Soundcloud en door tracks te maken voor rappers die je interessant vindt.

Hoe maak je jezelf zichtbaar voor professionals?
Kijk naar gelijkwaardige artiesten en kijk door welke blogs ze worden opgepikt, bijvoorbeeld Vice, Ballin’ en Puna. Zorg dat je in Spotify playlists komt. Vraag managers of je voor bepaalde artiesten als supportshow mag dienen.

Instagram tips voor rappers
Zorg voor eenheid, alles moet kloppen met waar je als act voor staat. Zorg dat je een awesome leven uitbeeldt. Zet contactgegevens in je bio, altijd van iemand anders, bijvoorbeeld een manager. Goed jatten van mensen die hoog staan, ‘fake it until you make it’. Beetje bluffen mag best.

Herinner de mensen die je hebt uitgenodigd 2,3 dagen voor ESNS nog eens
Mensen vergeten dingen, zorg dat je de professionals die je wilt uitnodigen een paar dagen voor het festival nog eens benadert.

GROEP 2: BANDS EN SINGER-SONGWRITERS
Groep 2 bestond uit leden van de bands Vikings in Tibet, Marble Heart, Victors Village, Kinoo, HoppaH! en singer-songwriters Hans Hannemann en Sascha Elisah. Daarnaast was Pieter Kleinhout van Muzink aanwezig. Frank de Boer van POPgroningen was gespreksleider, ondersteund door Shawn Buckles, manager/drummer van Stuart Mavis.

Nederlandse vs Duitse boekers benaderen
HoppaH! wilde zich gaan richten op boekers die in Duitsland actief zijn, maar weet nu dat het ook de Nederlandse markt niet moet vergeten. Pieter Kleinhout was van mening dat Nederland één van de beste festivallanden is in de EU met 800 festivals per jaar en goede gages. Bovendien stelde hij dat de buitenlandse festivals vaak eerst willen weten wat een act in eigen land heeft gedaan. Dit is een extra reden voor HoppaH! om zich ook op de Nederlandse markt te richten.

Zelf doen vs. uitbesteden
Zelf je zaken regelen is volgens Shawn prettig, maar een goed team kan enorm helpen om een act een boost te geven. Het is een beetje het kip of ei verhaal.

Single of EP uitbrengen rond ESNS of wachten?
Pieter en Shawn waren van mening dat als je als act op zoek bent naar een platendeal of een manager je soms beter je muziek voor jezelf kunt houden. Labels vinden het prettig om de primeur te krijgen en zelf alles in eigen handen te hebben om een act op een goede manier een het publiek voor te stellen. Het is geen uitzondering dat een act 6 maanden moet wachten voor ze iets uit mogen brengen.

Wees origineel in de benadering van mensen
Als je een professional benadert kan het helpen om iets te doen waardoor ze je gaan onthouden en aandacht aan je verzoek gaan besteden. Mensen zijn nu eenmaal erg druk. Als je een kerstkaartje of iets dergelijks stuurt valt dat op en kan dat wel degelijk helpen.

LAATSTE ALGEMENE TIP:

Zorg dat je de gezichten van de mensen die je hebt benaderd herkent
Kijk van tevoren dus even op Facebook.