Tips uit Skills & Knowledge Sessions #5: Hoe zit het met Buma/Stemra, Sena en Norma?

Op woensdag 11 oktober vond de vijfde editie van de Skills & Knowledge Sessions plaats. Het onderwerp was deze keer: ‘Hoe zit het met Buma/Stemra, Sena en Norma?’. Locatie was VRIJDAG Walstraat 34.  


Het panel bestond uit Frank Janssen (Hoofd communicatie en PR Buma/ Stemra), Erik de Roo (Finance & Copyright Assistant bij Noisia), Silvia Biemans (Account manager Relations Sena) en Renger Koning (Film & Media componist). Bastiaan Nijbroek (Boxful of Trees artist management, manager Orange Skyline en Town of Saints) leidde de sessie.

 

Waarom zou je als muzikant meer over dit onderwerp willen weten?

Het kan zijn dat je track gedraaid wordt op radio, tv of Spotify. Het kan zijn dat dat je jouw eigen tracks live gaat spelen, of dat jouw track op CD of vinyl wordt geperst. Let dan op, want daar zijn inkomsten mee gemoeid. Het is een tamelijk veelomvattend onderwerp waar bekendere acts een specialist of manager voor in arm nemen. Toch is het goed om de basisbeginselen als muzikant zelf te kennen, zodat je geen inkomsten laat liggen waar je recht op hebt. Ook kun je de organisaties Buma/Stemra, Sena en Norma contacteren en simpelweg je situatie uitleggen, meestal zijn ze erg behulpzaam. Zie deze tips als een introductie op het onderwerp. Als je in een situatie komt waarbij de belangen groter worden, wees dan verstandig en vraag een expert om ernaar te kijken. 

Tip nr. 1: meld je tijdig aan bij alle relevante instanties

Het klinkt heel logisch, maar laten we meteen met de belangrijkste tip beginnen. Meld je aan bij alle instanties die relevant voor je zijn zodra je jouw werk openbaar maakt. 

Foto: Joost Nuijten

Buma/Stemra: voor componisten en tekstschrijvers

Buma/Stemra is een organisatie voor componisten en tekstschrijvers. Buma/Stemra is actief op het gebied van muziekauteursrecht. Buma/Stemra incasseert vergoedingen voor het gebruik van muziek op radio, tv en tijdens live optredens en zorgt ervoor dat dit geld bij de schrijvers beland. Mits de schrijvers hun werk hebben aangemeld bij Buma/Stemra.

Inkomsten uit live spelen: registreer je setlist

Speel je ergens live? Vergeet dan niet om je setlist door te geven aan Buma. Als je nummers geregistreerd staan bij Buma en je speelt ze live, dan ontvang je hier een vergoeding voor. Note: je vergoeding zal hoger zijn wanneer je voor een groter publiek speelt.

Aanmelden Buma

Aanmelden kan via https://www.bumastemra.nl/. Je betaalt eenmalig € 45,76 als inschrijfgeld, waarna de jaarlijkse bijdrage € 63,55 is. Buma/Stemra werkt hierbij met een jaarlijkse basisuitkering van €70,- voor tekstschrijvers en componisten. Ben je 26 jaar of jonger? Word dan gratis lid van Buma Junior.

Iedereen heeft het over Buma, wat is dan eigenlijk Stemra?

Stemra hoort bij Buma en is een stichting die ervoor zorgt dat tekstschrijvers, componisten en uitgeverijen betaald worden voor het mechanische recht. Dit houdt de vastlegging en vermenigvuldiging van muziek op cd of dvd in. Als je een plaat laat persen, betaal je daarvoor sowieso een bedrag aan Stemra. Een manier om dit te omzeilen is het uitbrengen van een plaat in eigen beheer.

Sena: voor producers en sessiemuzikanten die meewerken aan opnames

Sena is een organisatie voor uitvoerende artiesten en producenten. Waar het bij Buma/Stemra gaat over de componisten, gaat het hier om de uitvoerende muzikanten en producers. Als de muziek waarin aan je hebt meegewerkt in het openbaar wordt gedraaid dan maak je aanspraak op een vergoeding van Sena. “Marco Borsato zal geen geld van Buma/Stemra ontvangen, maar wel van Sena, omdat hij geen schrijver is, maar wel uitvoerder.” werd als voorbeeld genoemd. Deze muziek moet dan wel commercieel zijn uitgebracht, wat inhoudt dat je je muziek ergens te koop aanbiedt. Voor een uitgezonden live opnames worden ook vergoedingen toegekend.

Foto: Joost Nuijten

Hoe weet Sena waar mijn track gedraaid is?
Sena verwerkt de playlists van radio- en tv-stations en vergelijkt die met de muziek die is aangemeld door artiesten. Staat jouw nummer in zo’n playlist en is het geregistreerd bij Sena? Dan heb je recht op een vergoeding.

Aanmelden Sena

Aanmelden voor Sena is gratis kan via https://www.sena.nl

Norma

Norma is een organisatie voor de uitvoerende kunstenaar. Norma is er naast muzikanten ook voor onder meer acteurs en dansers. Norma houdt zich voornamelijk bezig met het incasseren en verdelen van een aantal zogenaamde collectieve vergoedingen, zoals Kabel-, Thuiskopie- en Leenrechtvergoedingen. Als je op tv te zien en/of te horen bent geweest of in een animatieserie te horen bent, dan kun je mogelijk een vergoeding van Norma ontvangen.

Aanmelden Norma

Aanmelden voor Norma? Kijk op: https://www.stichtingnorma.nl/. Aanmelden is kosteloos, maar houdt rekening met een administratie percentage van 15%. Ook wordt er “ten behoeve van sociaal culturele doeleinden een door het bestuur vast te stellen bedrag ingehouden.” Dit bedrag zal nooit meer dan 10% bedragen.

Vraag een ISRC nummer aan

Wanneer je je muziek registreert, ontvang je een zogeheten International Standard Recording Code (ISRC). “Dit is een soort van barcode of paspoortnummer voor jouw muziek”, legt Biemans uit. “Stel je ISRC-code is 12124-01, dan heeft de volgende track die je uitbrengt 12124-02. Je moet zelf bijhouden welke code bij welk nummer hoort.” Dit kan erg gemakkelijk in een Excel-bestandje. Weet ook dat je per versie of remix van een track een nieuwe ISRC code moet noteren. Als je een ISRC wilt aanvragen, kijk dan op: https://www.sena.nl/makers/rechthebbenden/isrc

Studio uit? Direct aanmelden.

“Meld je zelfgeschreven muziek direct aan zodra je uit de studio komt”, zegt Silvia Biemans. “Ook al heb je er misschien niet direct een hit mee, het is altijd handig dat het geregistreerd staat.” Zo ontvang je de vergoeding waar je recht op hebt. En als je het na de opnames doet weet iedereen nog wie wat heeft ingespeeld.

Foto: Joost Nuijten

Waar let je op bij het tekenen van een contract met een label?

In principe is elke situatie anders en moet je per contract kijken wat het beste is. Maar in het algemeen: waar teken je voor? Welke tijdsduur? Wat krijg je ervoor terug? Behoud je je auteursrecht? Sommige labels geven een voorschot, maar het is vaak beter om voor een betere percentage deal te gaan dan een groot voorschot. Soms kan je iets ‘wegtekenen’ in ruil voor exposure die een release of samenwerking biedt. Last but not least: laat je contract lezen door een expert. Het is kan ook nuttig zijn om artiesten die bij het label zitten of juist bij het label weg zijn gegaan te vragen naar hun ervaringen.

Maak met je band een split sheet

Erik de Roo geeft aan: “In een standaard split sheet kun je heel makkelijk aangeven wat van wie is”. Door vooraf duidelijk afspraken te maken met je band over de verdeling van aandelen van nummers, voorkom je ruzies. Je kunt de auteursrechten gelijk verdelen, net zoals U2, maar je kan ook werken met percentages. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de tekstschrijver vindt dat hij een groter aandeel heeft geleverd voor een nummer. Door met percentages te werken kan je een passende verdeling maken.  

Achteraf aanmelden kan tot 3 jaar nadien

Als je maximaal drie jaar geleden een hit had, maar je nog niet ingeschreven stond bij Sena en Buma/Stemra, dan kan je achteraf alsnog aanspraak maken op een vergoeding. Het geïncasseerde geld van wie ze de rechthebbende niet hebben kunnen vinden belandt in de zogenaamde blackbox. Na drie jaar verdeelt men het geld uit de blackbox onder haar leden.

Broadcast Radar: inkomsten uit airplay checken

Wil je een idee krijgen waar je muziek wordt gedraaid en wat dat aan Buma inkomsten oplevert? Check dan de website www.broadcastradar.com. Buma/Stemra laat je een jaar wachten tot je weet waar je recht op hebt, met deze gratis tool (voor 2 tracks) zie je direct een schatting.

Auddly: auteursrecht vastleggen vanuit elke plek in de wereld

Auddly is een online tool voor registratie dat gratis is voor schrijvers. Auddly zorgt ervoor dat muziekmakers de data van hun muziek kunnen verzamelen om het zo toegankelijk te maken voor de zakelijke kant. Je kunt hier online de percentageverdelingen op regelen met mede schrijvers. Meer info vind je op: https://auddly.com/.

Jouw muziek in films en commercials?

“Als je je muziek wilt aanbieden voor commercials, neem dan een kijkje op www.songtrdr.com”, geeft Renger Koning als ten slotte als tip mee. Het kan je zomaar extra inkomsten opleveren waarmee je jouw nieuwe plaat kan financieren.

Foto: Joost Nuijten

Skills & Knowledge Sessions #6: Hoe manage ik mijn act? Klik hier voor het verslag.
Skills & Knowledge Sessions #5: Hoe zit het met Buma/Stemra, Sena en Norma? Klik hier voor het verslag.
Skills & Knowledge Sessions #4: Hoe promoot ik mijn muziek? – Klik hier voor het verslag
Skills & Knowledge Sessions #3: Hoe release ik mijn muziek? 
Klik hier voor het verslag.
Skills & Knowledge Sessions #2: Hoe kom ik aan optredens? Klik hier voor het verslag.
Skills & Knowledge Sessions #1: Je muziek opnemen – Klik hier voor het verslag.

De Skills & Knowledge Sessions en POPgroningen zijn powered by VRIJDAG.